ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Επίδειξη ισχύος σε ζωντανή σύνδεση με ...Γκιουλέν

Ερντογάν: Επίδειξη ισχύος σε ζωντανή σύνδεση με ...Γκιουλέν

Επίδειξη ισχύος επιθυμεί ο Ταγίπ Ερντογάν να είναι η σημερινή λαϊκή συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη υπό από το σύνθημα «Υπέρ της Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τις δημοτικές Αρχές στη σημερινή συγκέντρωση αναμένεται να βρεθούν περισσότερα από τρία εκατομμύρια υποστηρικτές του Τούρκου Προέδρου.

Η συγκέντρωση θα γίνει στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης ενώ σε αυτήν αναμένεται να παρουσιαστούν και να κυριαρχήσουν μηνύματα ενότητας και αλληλεγγύης τόσο από τον Ερντογάν όσο και από τους αρχηγούς των τριών από τα τέσσερα κόμματα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Το κουρδικό HDP αποκλείστηκε από κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία.

Στο χθεσινό τρίωρο έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ, συζητήθηκαν μέτρα ασφαλείας για τη σημερινή συγκέντρωση η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά από γιγαντοοθόνες σε 81 επαρχίες της Τουρκίας.

Αυτό όμως που προκαλεί τεράστια εντύπωση είναι ότι η συγκέντρωση αναμένεται να μεταδοθεί και στην αμερικανική πολιτεία της Πενσυλβάνια, όπου ζει ο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν θεωρεί εγκέφαλο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Μέτωπο και με την Αυστρία

Την ίδια ώρα πάντως έχει ανοίξει για τα καλά μέτωπο μεταξύ Βιέννης και Άγκυρας καθώς η κυβέρνηση της Αυστρίας διαμηνύει ότι θα μπλοκάρει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία λόγω των αντιδημοκρατικών μεθόδων που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση. Όπως είπε ο ΥΠΕΞ, Σεμπάστιαν Κουρτς, στην εφημερίδα Kurier:

Έχω φωνή για το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, όπου θα αποφασισθεί εάν θα ανοίξει νέο κεφάλαιο με την Τουρκία. Και είμαι αντίθετος.

Υπενθυμίζουμε ότι το ξεμπλοκάρισμα νέων κεφαλαίων αποτελεί μέρος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό μαζί με το ζήτημα της βίζας σε Τούρκους πολίτες. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι αν μέχρι τον Οκτώβριο δεν λυθεί το ζήτημα της βίζας, τότε η χώρα του θα αποσυρθεί από τη συμφωνία για το προσφυγικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ