ΚΟΣΜΟΣ

Ψυχρή αντίδραση των Βρυξελλών στο «βέτο» του Αυστριακού ΥΠΕΞ για την Τουρκία

Ψυχρή αντίδραση των Βρυξελλών στο «βέτο» του Αυστριακού ΥΠΕΞ για την Τουρκία
Υπουργοί από τις πέντε γερμανόφωνες χώρες της Ευρώπης σε αναμνηστική φωτογραφία μετά τη συνάντησή τους στο Μπάλτσερς (Balzers) του Λιχτενστάιν (Liechtenstein), την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016. Εικονίζονται από αριστερά στα δεξιά ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Μπουρκάλτερ (Didier Burkhalter) και οι ομόλογοί του του Λουξμβούργου Ζαν Άσελμπορν (Jean Asselborn), του Λιχτενστάιν Αουρέλια Φρικ (Aurelia Frick), της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ (Frank-Walter Steinmeier) και της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς REUTERS/Roland Korner/Pool

Ψυχρά φαίνεται να αντιδρούν οι Βρυξέλλες στις τοποθετήσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς (Sebastian Kurz), ο οποίος σε χθεσινές συνεντεύξεις του στις αυστριακές εφημερίδες Österreich (Εστεράιχ) και Kurier (Κουρίρ), αφενός είχε ταχθεί υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και αφετέρου είχε ανακοινώσει την προβολή από μέρους του «βέτο» στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις.

«Έχω έδρα και φωνή στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, όπου τίθεται το θέμα ομόφωνης απόφασης για το αν θα ανοίξουν νέα κεφάλαια διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, και στο οποίο είμαι εναντίον», είχε τονίσει ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σύμφωνα με αυστριακά μέσα ενημέρωσης, στη σημερινή αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, επισημαίνεται πως ούτως ή άλλως δεν προβλέπονται νέες συνομιλίες –εξάλλου η Κύπρος μπλοκάρει εδώ και καιρό περαιτέρω ενταξιακές διαπραγματεύσεις, και ως εκ τούτου ένα επιπλέον βέτο δεν θα είχε επιπτώσεις.

Αρχικά, προβλεπόταν η διαπραγμάτευση των κεφαλαίων «Δικαιοσύνη» και «Ανθρώπινα δικαιώματα» το ερχόμενο φθινόπωρο· κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί εξαιτίας της «σοβαρής κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Τουρκία.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε ασκήσει χθες και κριτική στην πρόθεση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) να εμμείνει στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «θεωρώ προβληματικό εάν κάποιος, λόγω αυτής της συμφωνίας για το άσυλο, παρέβλεπε παραβιάσεις θεμελιωδών αξιών που συμβαίνουν στην Τουρκία».

Ευρωπαϊκές αξίες και τουρκική ουτοπία

Είχε, επίσης, προσθέσει ότι «ως ΕΕ δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να αναθέτουμε αυτά τα ζητήματα στην Τουρκία και να εκτιθέμεθα περαιτέρω σε εκβιασμό, αλλά χρειαζόμαστε μία δική μας πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό και πρέπει να προστατεύουμε μόνοι μας τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Ακόμη, είχε υποστηρίξει πως δεν πρέπει να υπάρξει παραχώρηση απέναντι στην Τουρκία, στις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση της βίζας ή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ, όπως παρατήρησε, η Τουρκία έχει ήδη διαμηνύσει πως δεν επιθυμεί να εκπληρώσει τους όρους, και άρα η συμφωνία για το προσφυγικό δεν μπορεί να «κρατήσει».

Στη συνέντευξη του στην Εστεράιχ ο Σεμπάστιαν Κουρτς υποστήριξε την άποψη του Αυστριακού ομοσπονδιακού καγκελάριου Κρίστιαν Κερν (Christian Kern), ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα ήταν «ουτοπική» και επισήμανε πως η Τουρκία απομακρύνεται τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο από τις αξίες της ΕΕ.

Επισήμανε επίσης, πως μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα υπήρξαν μαζικές συλλήψεις και απειλές εναντίον πολιτικών αντιφρονούντων, κάτι που είναι ασύμβατο με τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, η οποία –κατά την άποψή του– δεν επιτρέπεται να είναι υποχωρητική σε θέματα αρχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ