ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Κοινός στόχος Ρωσίας-Τουρκίας η επίλυση της κρίσης στη Συρία

Πούτιν: Κοινός στόχος Ρωσίας-Τουρκίας η επίλυση της κρίσης στη Συρία
REUTERS/Sergei Karpukhin

«Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν κοινό στόχο την επίλυση της κρίσης στη Συρία» ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι οι απόψεις της Ρωσίας σχετικά με την επίλυση της συριακής κρίσης συχνά δεν συμπίπτουν με της Τουρκίας, ωστόσο τόνισε την ανάγκη να βρεθεί κοινός τόπος.

«Νομίζω ότι είναι πιθανό να ευθυγραμμίσουμε τις απόψεις μας» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους προκειμένου να βρεθεί κοινή λύση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας διαβεβαίωσε ότι το έργο του αγωγού TurkStream, το οποίο είχε παγώσει εξαιτίας της διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας, «θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν».

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο έργο ο Πούτιν ανέφερε ότι η κατασκευή του τμήματος του αγωγού το οποίο προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο στην εσωτερική αγορά της Τουρκίας θα ξεκινήσει «το αμέσως προσεχές διάστημα», όμως υπογράμμισε ότι η κατασκευή του τμήματος του αγωγού για τον εφοδιασμό κρατών μελών της ΕΕ θα εξαρτηθεί από τις εγγυήσεις που θα δώσουν οι Βρυξέλλες.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι αναμένει πως θα είναι «δύσκολη» η προσπάθεια «αναζωογόνησης της οικονομικής συνεργασίας» με την Τουρκία, καθώς, μετά την πρόσφατη ραγδαία μείωση των διμερών εμπορικών συναλλαγών, η «τάση είναι πολύ αρνητική» και «έχουμε δύσκολο έργο να επιτελέσουμε». «Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά θα χρειαστεί ένα κάποιο χρονικό διάστημα», προέβλεψε.

«Ωστόσο οι χώρες μας έχουν όλες τις δυνατότητες στη διάθεσή τους για την πλήρη αποκατάσταση της διμερούς συνεργασίας και προτεραιότητα είναι η συνεργασία αυτή να επανέλθει στο επίπεδο πριν από την κρίση» στις διμερείς σχέσεις» πρόσθεσε.

«Εκτιμούμε ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις θα γίνουν ακόμη πιο ισχυρές», τόνισε ο Ερντογάν.

«Διήλθαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο στις σχέσεις μας και επιθυμούμε, κι αισθανόμαστε ότι οι φίλοι μας επίσης το επιθυμούν, να την ξεπεράσουμε», ανέφερε ο Πούτιν τονίζοντας ότι η επαναπροσέγγιση Μόσχας-Άγκυρας δεν υπαγορεύεται μόνο από τον «πραγματισμό» αλλά και από τα «συμφέροντα των λαών» των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ