ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Ξανάρχισαν τους βομβαρδισμούς Σαουδάραβες και σουνίτες σύμμαχοι

Υεμένη: Ξανάρχισαν τους βομβαρδισμούς Σαουδάραβες και σουνίτες σύμμαχοι
Υπάλληλος του εργοαστασίου Al Aqel στην περιοχή Νάχντα (Nahda) δείχνει στο φωτογραφικό φακό τις καταστροφές που προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί της σαουδαραβικής συμμαχίας στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, την Τρίτη 9 Αυγούστου 2016 REUTERS/Khaled Abdullah

Η συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που επενέβη πριν από έναν χρόνο στην Υεμένη ξανάρχισε σήμερα αεροπορικές επιδρομές έπειτα από τρεις μήνες σε περιοχές της πρωτεύουσας της χώρας, της Σαναά (Sana'a), η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών Χούτι (Houthi).

Η εξέλιξη έρχεται τρεις ημέρες μετά τη διακοπή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άνθρωποι σε ένα εργοστάσιο τροφίμων.

Οι αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν, επίσης, το κλείσιμο του αεροδρομίου της πρωτεύουσας της Υεμένης, το οποίο έχει υποστεί τεράστιες ζημιές εξαιτίας της σύρραξης, η τελευταία φάση της οποίας διαρκεί από τον Μάρτιο του 2015.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της συμμαχίας ταξίαρχο Άχμεντ Ασίρι (Ahmad Asiri), οι αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν στρατιωτικούς στόχους γύρω από τη Σαναά.

Οι πρώτες επιδρομές έγιναν τη νύχτα και εντάθηκαν αργότερα σήμερα, είπαν κάτοικοι της Σαναά, την οποία είχαν καταλάβει οι αντάρτες Χούτι τον Ιανουάριο του 2015.

Ο εκπρόσωπος των ανταρτών Μοχάμεντ Αμπντεσαλάμ (Mohammed Abdelsalam) ανέφερε σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ότι η συμμαχία «διέπραξε ένα ειδεχθές έγκλημα πλήττοντας (σήμερα) το πρωί ένα εργοστάσιο τροφίμων στο κέντρο της Σαναά», προκαλώντας «θανάτους και τραυματισμούς αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών».

Κάτοικοι ανέφεραν ότι ένα εργοστάσιο που παράγει πατατάκια –κοντά σε κέντρο συντήρησης στρατιωτικού εξοπλισμού– επλήγη από τα αεροσκάφη της συμμαχίας και ότι ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια έξι απανθρακωμένες σοροί. Ιατρικές πηγές έκαναν λόγο για 14 νεκρούς, ενώ ο διευθυντής του εργοστασίου Αμπντάλα Αλ Άκελ (Abdullah al-Aqel) έδωσε απολογισμό που κάνει λόγο για 16 νεκρούς και 10 τραυματίες μεταξύ των εργαζομένων, καθώς όπως εξήγησε οι εγκαταστάσεις επλήγησαν εν ώρα εργασίας.

Το πρακτορείο ειδήσεων SABA, το οποίο ελέγχεται από τους σιίτες αντάρτες, ανέφερε ότι πέραν της πρωτεύουσας και άλλες περιοχές της εμπόλεμης χώρας επλήγησαν από επιδρομές των «Σαουδαράβων εισβολέων».

Η επανέναρξη των βομβαρδισμών στη Σαναά σημειώθηκε πριν συμπληρωθούν 72 ώρες από την «αναστολή» των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν επί τρεισήμισι μήνες στο Κουβέιτ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο οργανισμός προβλέπει ότι οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν μέσα σε έναν μήνα και αρνείται να κάνει λόγο περί αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, παρότι τόσο η κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Aλ Ραμπ Μανσούρ Aλ Χαντί (Abd Rabbuh Mansur Hadi) όσο και οι σιίτες αντάρτες και οι σύμμαχοί τους –δυνάμεις πιστές στον πρώην πρόεδρο Αλί Άμπνταλα Σάλεχ (Ali Abdullah Saleh)– παραμένουν ανυποχώρητοι στις θέσεις τους.

Στην τελευταία φάση του πολέμου στην Υεμένη έχουν σκοτωθεί πάνω από 6.400 άνθρωποι, οι μισοί και πλέον από τους οποίους ήταν άμαχοι, έχουν τραυματιστεί άλλοι περίπου 30.000 και 2,8 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ