ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι προετοίμαζε εισβολή στην Κριμαία

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι προετοίμαζε εισβολή στην Κριμαία
twitter

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι προετοίμαζε να εισβάλει στην Κριμαία, με στόχο την «αποσταθεροποίηση» της χερσονήσου.

Όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, FSB, οι ρωσικές αρχές «απέτρεψαν τρομοκρατικές επιθέσεις» και «μία ένοπλη εισβολή στην Κριμαία» που σχεδιάστηκαν από την Ουκρανία.

«H FSB απέτρεψε στην Κριμαία τρομοκρατικές επιθέσεις στις βασικές υποδομές της χερσονήσου που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Ρωσία» υποστηρίζει η υπηρεσία σε σχετική ανακοίνωση. Μάλιστα επισημαίνει ότι ένας πράκτοράς της και ένας Ρώσος στρατιώτης σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να συλλάβουν τους Ουκρανούς «σαμποτέρ».

Σύμφωνα με την FSB «οι τρομοκρατικές επιθέσεις είχαν σχεδιαστεί από την υπηρεσία πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας».

«Τη νύχτα της 6ης προς την 7η Αυγούστου 2016 μια ομάδα σαμποτέρ εντοπίστηκε κοντά στην πόλη Αρμιάνσκ, στη Δημοκρατία της Κριμαίας. Ένας αξιωματικός της FSB σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών κατά την επιχείρηση για τη σύλληψή τους. Στην περιοχή βρέθηκαν είκοσι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, περισσότερα από 40 κιλά TNT, πυρομαχικά, νάρκες, χειροβομβίδες και άλλα όπλα σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η FSB υποστηρίζει επίσης ότι εμπόδισε άλλες δύο ομάδες «σαμποτέρ-τρομοκρατών» που επιχείρησαν να διεισδύσουν στην Κριμαία τη νύχτα της 7ης προς την 8η Αυγούστου, υποστηριζόμενοι από «μαζικά πυρά και τεθωρακισμένα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων».

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι στο «δίκτυο των κατασκόπων» συμμετείχαν τόσο Ρώσοι όσο και Ουκρανοί υπήκοοι και αναφέρει ότι «ο στόχος του σαμποτάζ και των τρομοκρατικών ενεργειών ήταν να αποσταθεροποιηθεί η κοινωνικοπολιτική κατάσταση πριν και κατά τη διάρκεια των ομοσπονδιακών και των περιφερειακών εκλογών».

Ωστόσο, εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας (SBU) διέψευσε αμέσως ότι οι ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας επιχείρησαν μια ένοπλη επέμβαση στην Κριμαία, ενώ το ουκρανικό γενικό επιτελείο στρατού έκανε λόγο για «προβοκάτσια».

«Η Ουκρανία δεν επιχειρεί να ανακαταλάβει δια της βίας το έδαφός της και δεν θα το κάνει», διαβεβαίωσε ο Γιούρι Τάντιτ, σύμβουλος του επικεφαλής της SBU, μιλώντας στο πρακτορείο Interfax-Ukraine.

Από την πλευρά τους οι ρωσικές αρχές ενίσχυσαν ήδη τα μέτρα ασφαλείας στην Κριμαία, ιδίως σε δημόσιους χώρους, στα σύνορα και σε εγκαταστάσεις υποδομών και έχει ήδη ξεκινήσει ποινική έρευνα για την υπόθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ