ΚΟΣΜΟΣ

Περίπου 45.000 μαχητές του ISIS έχουν σκοτωθεί σε Ιράκ και Συρία

Περίπου 45.000 μαχητές του ISIS έχουν σκοτωθεί σε Ιράκ και Συρία
Ο διοικητής της Επιχειρήσης Inherent Resolve των υπό τις ΗΠΑ συμμαχικών δυνάμεων Σον Μακφάρλαντ και ο διοικητής της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Γκάρι Βολέσκι (Gary Volesky) παρακολουθούν στρατιωτικό συνέδριο στη Βαγδάτη, την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016 Twitter @CJTFOIR

Περίπου 45.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ και στη Συρία αφότου ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον των τζιχαντιστών άρχισε την εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών πριν από δύο χρόνια, δήλωσε σήμερα ο Aμερικανός αντιστρατηγός Σον Μακφάρλαντ (Sean MacFarland).

«Εκτιμάμε ότι τους έντεκα τελευταίους μήνες, σκοτώσαμε περίπου 25.000 εχθρικούς μαχητές. Εάν προστεθούν σε αυτούς οι 20.000 που εκτιμάται ότι είχαν σκοτωθεί προηγουμένως, αυτό σημαίνει 45.000 (νεκρούς) εχθρούς στο πεδίο της μάχης», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Βαγδάτη.

Ο Μακφάρλαντ είναι απο τον περασμένο Οκτώβριο ο διοικητής του διεθνούς συνασπισμού που επιχειρεί κατά του Ισλαμικού Κράτους (Combined Joint Task Force – Operation Inherent Resolve). Υπολογίζει ότι το «Ισλαμικό Κράτος διαθέτει σήμερα από 15.000 ως 30.000 άνδρες», ωστόσο έκρινε πως η οργάνωση δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να αντικαταστήσει τους άνδρες της που χάνουν τη ζωή τους σε μάχες προσελκύοντας νεοσύλλεκτους.

Συμπληρώνονται δύο χρόνια αφότου ο διεθνής συνασπισμός, τον οποίο συγκρότησαν και διευθύνουν οι ΗΠΑ, άρχισε αεροπορικούς βομβαρδισμούς για να σταματήσει την προέλαση των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ.

«Ο αριθμός των μαχητών στα μέτωπα έχει πέσει. Η πτώση δεν αφορά μόνο την ποσότητα αλλά επίσης και την ποιότητα: σημειώνουμε ότι επιχειρούν με τρόπο πολύ λιγότερο αποτελεσματικό απ' ό,τι στο παρελθόν, κι αυτό τους κάνει ευκολότερους στόχους για εμάς», ανέφερε ο στρατηγός Μακφάρλαντ, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Βαγδάτη.

Επικεφαλής του διεθνούς συνασπισμού από τον περασμένο Οκτώβριο, ο Μακφάρλαντ έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο στο πεδίο, καθώς «δεν μιλάμε πλέον περί αδιεξόδου. Διότι εδώ κι έναν χρόνο, μαζί με τους εταίρους μας, πήραμε την πρωτοβουλία των κινήσεων».

Εξηγώντας την κατάσταση στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο ανάφερε ότι «αυτό για το οποίο μιλάμε πλέον είναι η διατήρηση του ρυθμού της εκστρατείας στο Ιράκ και στη Συρία. Με άλλα λόγια, περνάμε τώρα περισσότερο χρόνο σκεπτόμενοι πώς θα καταφέρουμε μεγαλύτερες ζημιές στον εχθρό απ' όσο σκεπτόμενοι τι μπορεί να κάνει ο εχθρός σε εμάς».

Πέραν του έμψυχου υλικού του, το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει μεγάλο μέρος των εδαφών που έλεγχε (περίπου 25.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) στην επικράτεια του Ιράκ και της Συρίας. Όμως, αυτό το νόμισμα έχει κι άλλη όψη: σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, η αύξηση της πίεσης που δέχεται ο ISIS εντείνει τα καλέσματα προς τους απανταχού υποστηρικτές του να εξαπολύσουν επιθέσεις στη Δύση και αλλού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ