ΚΟΣΜΟΣ

Άσυλο ζητούν Τούρκοι διπλωμάτες στο εξωτερικό, σύμφωνα με γερμανικό δημοσίευμα

Άσυλο ζητούν Τούρκοι διπλωμάτες στο εξωτερικό, σύμφωνα με γερμανικό δημοσίευμα
Άποψη της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2016 REUTERS/Michalis Karagiannis

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία κάποιοι Τούρκοι διπλωμάτες στο εξωτερικό αντιτάχθηκαν στην ανάκλησή τους από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) και ετοιμάζονται να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στο εξωτερικό, γράφει η γερμανική εφημερίδα Tagesschau.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «αρκετοί Τούρκοι διπλωμάτες αρνούνται να επιστρέψουν στην Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε με νομική δράση, πολλοί ζητούν άσυλο στο εξωτερικό. Η προθεσμία που τους είχε δώσει η τουρκική κυβέρνηση για να επιστρέψουν στη χώρα έχει περάσει».

Η Tagesschau υποστηρίζει ότι δύο Tούρκοι στρατιωτικοί ακόλουθοι που υπηρετούσαν στην Ελλάδα έχουν διαφύγει εδώ και δέκα ημέρες στην Ιταλία.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlüt Çavuşoğlu) τόνισε ότι οι δύο ακόλουθοι με το βαθμό του συνταγματάρχη εγκατέλειψαν με πλοίο την Ελλάδα στις 6 Αυγούστου, μαζί με τις οικογένειές τους. «Εργαζόμαστε για να φέρουμε τους δύο προδότες πίσω στην Τουρκία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου στην Τουρκία έχουν συλληφθεί περίπου 17.740 άνθρωποι, κατηγορούμενοι ότι είναι οπαδοί του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν (Fethullah Gülen), τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι υπεύθυνος για το αποτυχημένο πραξικόπημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ