ΚΟΣΜΟΣ

Νότιο Σουδάν: Η κυβέρνηση απορρίπτει την ανάπτυξη 4.000 κυανόκρανων του ΟΗΕ

Νότιο Σουδάν: Η κυβέρνηση απορρίπτει την ανάπτυξη 4.000 κυανόκρανων του ΟΗΕ
Ο προεδρος του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιρ στην ορκωμοσία του πρώτου αντιπροέδρου Ταμπάν Ντενγκ Γκάι (Taban Deng Gai) στο προεδρικό μέγαρο της πρωτεύουσας Τζούμπα, την Τρίτη 26 Ιουλίου 2016 REUTERS/Adriane Ohanesian

Το Νότιο Σουδάν δεν πρόκειται να αποδεχθεί την αποστολή δύναμης 4.000 κυανόκρανων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Τζούμπα (Juba), με αποστολή την ασφάλεια των αμάχων, και δεν προτίθεται να συνεργαστεί με τον διεθνή οργανισμό.

Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου της χώρας Σάλβα Κιρ (Salva Kiir), λίγη ώρα αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε από τη Νέα Υόρκη την ανάπτυξή κυανόκρανων στην αφρικανική χώρα.

«Η απόφαση είναι ιδιαίτερα ατυχής (...) δεν θα "συνεργαστούμε" σε αυτό, δεν θα επιτρέψουμε η χώρα μας να καταληφθεί από τον ΟΗΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ατένι Ουέκ Ατένι (Ateni Ouek Ateni) στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας του «δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε λεγόμενη Δύναμη Προστασίας της Τζούμπα».

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε εγκρίνει αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη 4.000 κυανόκρανων επιπλέον στο Νότιο Σουδάν για να εγγυηθούν την ασφάλεια στην Τζούμπα, αλλά και για να αποτρέψουν επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων του Οργανισμού στη νοτιοσουδανική πρωτεύουσα.

Το ψήφισμα προβλέπει, επίσης, την επιβολή εμπάργκο όπλων, εάν η κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν αποπειραθεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των κυανόκρανων και δεν συνεργαστεί.

Η απόφαση εγκρίθηκε με έντεκα θετικές ψήφους και τέσσερις αποχές από τις Ρωσία, Κίνα, Αίγυπτο και Βενεζουέλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ