ΚΟΣΜΟΣ

Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν πολίτη με διπλή υπηκοότητα ως πράκτορα των Βρετανών

Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν πολίτη με διπλή υπηκοότητα ως πράκτορα των Βρετανών
Φωτογραφία αρχείου από την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011, όπου η ιρανική αστυνομία εμποδίζει διαδηλωτές να εισέλθουν στη βρετανική πρεσβεία της Τεχεράνης, στον απόηχο των κυρώσεων που είχε επιβάλει το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών στις ιρανικές τράπεζες με την κατηγορία ότι χρηματοδοτούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Η βρετανική διπλωματία γνωστοποίησε σήμερα ότι προσπαθεί να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σύλληψη από τις αρχές του Ιράν ενός προσώπου με διπλή, βρετανοϊρανική υπηκοότητα, που φέρεται σύμφωνα με την Τεχεράνη να συνδέεται με τις μυστικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η σύλληψη έγινε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Είναι δε η τελευταία σε μια σειρά προσαγωγών προσώπων με βρετανική και ιρανική υπηκοότητα, στις οποίες έχουν προχωρήσει οι ιρανικές αρχές το τελευταίο έτος.

Την ανακοίνωση έκανε ο γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης Αμπάς Τζαφαρί Ντοουλαταμπαντί (Abbas Jafari Dowlatabadi), ο οποίος αναφέρθηκε και σε μια άλλη υπόθεση κατά του μάνατζερ της εταιρείας Roshd από τον οποίο οι αρχές της χώρας ζητούν 290 δισ. ριάλ (περί τα 8 εκατ. δολάρια). Σημειώνεται ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας, που δεν κατονομάζεται, ελέχθη ότι συνδέεται με την ιρανική Ερυθρά Ημισέληνο.

Στη συνέντευξη τύπου, ο Ντοουλαταμπαντί τόνισε τη σημασία των κατευθυντηρίων γραμμών του Αγατολάχ Αλί Χαμενεΐ (Seyyed Ali Khamenie) για την «ανάγκη οι κρατικοί αξιωματούχοι να παραμένουν σε επαγρύπνηση κατά των εχθρών που προσπαθούν να διεισδύσουν στην ιρανική κοινωνία».

«Αναζητούμε πληροφορίες μετά την αναφερθείσα σύλληψη ενός προσώπου με διπλή, ιρανική και βρετανική, υπηκοότητα στο Ιράν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Φόρεϊν Όφις, που έχει ξανά στο παρελθόν αντιμετωπίσει παρόμοιες υποθέσεις Βρετανών πολιτών κατηγορούμενων για κατασκοπεία στην Ισλαμική Δημοκρατία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ