ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουάσιγκτον καταδικάζει τα ρωσικά πλήγματα στη Συρία από βάσεις στο Ιράν

Η Ουάσιγκτον καταδικάζει τα ρωσικά πλήγματα στη Συρία από βάσεις στο Ιράν
Σύννεφα που προμηνύουν καταιγίδα έχουν μαζευτεί πάνω από τον ουρανό της αμερικανικής πρωτεύουσας, όπως τα είδε από το Μνημείο Ουάσιγκτον ο φωτογραφικός φακός, τη Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016 REUTERS/Mike Hutchings

Η αμερικανική διπλωματία κατήγγειλε σήμερα το γεγονός ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία προχώρησε σε πλήγματα εναντίον τζιχαντιστών στη Συρία, χρησιμοποιώντας βάση στο έδαφος του Ιράν.

Η Ουάσιγκτον αναγνώρισε, πάντως, ότι είχε ειδοποιηθεί εκ των προτέρων από τη Μόσχα, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για την ενδεχόμενη στρατιωτική συνεργασία των δύο πλευρών στη Συρία.

Η χρήση της βάσης στο έδαφος του Ιράν είναι «ατυχής, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη», ανέφερε ο Μαρκ Τόνερ (Mark Toner) στην προγραμματισμένη ενημέρωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ειλικρινά, αυτό θα περιπλέξει μόνο μια κατάσταση ήδη πολύ περίπλοκη και δύσκολη. Αυτό μας απομακρύνει από αυτό που επιζητούμε: την παύση των εχθροπραξιών σε όλη τη (συριακή) επικράτεια και μια πολιτική διαδικασία στη Γενεύη η οποία θα οδηγήσει σε μια ειρηνική μετάβαση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ωστόσο, ο Τόνερ σημείωσε ότι η χρήση των βάσεων στο έδαφος του Ιράν δεν θα αποτρέψει κατ' ανάγκη την επίτευξη μιας συμφωνίας διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας σε ό,τι αφορά τη δράση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος της Συρίας.

Ερωτηθείς για τη συμφωνία συνεργασίας απάντησε ότι «δεν έχουμε φθάσει εκεί» και τόνισε πως η Μόσχα συνεχίζει να πλήττει δυνάμεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης, τις οποίες υποστηρίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ