ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ξαναδίνει οπλισμό στους Κούρδους κατά του ISIS

Γερμανία: Ξαναδίνει οπλισμό στους Κούρδους κατά του ISIS
REUTERS/Rodi Said

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις γνωστοποίησαν σήμερα Τετάρτη, ότι άρχισαν εκ νέου παραδόσεις όπλων στο Κουρδιστάν, αφού η κυβέρνηση της αυτόνομης επαρχίας του Ιράκ δεσμεύτηκε γραπτώς πως τα όπλα αυτά δεν θα καταλήξουν στη μαύρη αγορά.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας διευκρίνισε πως το Βερολίνο παρέδωσε 70 τόνους όπλων -συμπεριλαμβανομένων 1.500 τουφεκιών, 100 φορητών εκτοξευτήρων ρουκετών και τριών τεθωρακισμένων οχημάτων- στην περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν στην Αρμπίλ χθες Τρίτη.

Η Γερμανία ανέστειλε τις παραδόσεις όπλων των Ιανουάριο, έπειτα από δημοσιεύματα σε ΜΜΕ σύμφωνα με τα οποία κάποια από τα όπλα που παραδόθηκαν στο Κουρδιστάν στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον του ISIS, ενώ αργότερα διαπιστώθηκε πως πωλούνταν στη μαύρη αγορά.

Έρευνα που διεξήγαγε η κυβέρνηση του Κουρδιστάν φέτος κατέληξε στο πόρισμα ότι περίπου 30 από τα 28.000 όπλα που παρέδωσε η Γερμανία είτε πωλήθηκαν παράνομα είτε χάθηκαν. Οι κουρδικές αρχές προχώρησαν σε πολλές συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνάς τους.

Η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση υπέγραψε μια διακήρυξη με βάση την οποία τα όπλα που της παραδόθηκαν χθες δεν θα μεταπωληθούν.

Από το 2014, η Γερμανία έχει κάνει 30 παραδόσεις όπλων, η ποσότητα των οποίων ξεπερνά τους 2.000 τόνους, στην κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας στο Βερολίνο.

Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κάτω βουλή της Γερμανίας, συμφώνησε τον Ιανουάριο να αυξηθούν σε 150 -από 100- οι γερμανοί στρατιωτικοί οι οποίοι εκπαιδεύουν τις δυνάμεις των Πεσμεργκά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ