ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Νεκρός Αμερικανός εθελοντής που πολεμούσε με τους Κούρδους στο Μάνμπιτζ

Συρία: Νεκρός Αμερικανός εθελοντής που πολεμούσε με τους Κούρδους στο Μάνμπιτζ
Φωτογραφία του Αμερικανού εθελοντή Γουίλιαμ Σάβατζ ή Άμεντ Κομπάνι, την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 οι Μονάδες Λαϊκής Προστασίας στη Συρία, ανακοινώνοντας τον θάνατό του στην πολιορκία του Μάνμπιτζ YPG/Navenda Ragihandina

Αμερικανός εθελοντής, που μαχόταν στις τάξεις της κουρδικής οργάνωσης Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG), σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για την απελευθέρωση της πόλης Μάνμπιτζ (Manbij) από τους τζιχαντιστές τou Ισλαμικού Κράτους.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κουρδική οργάνωση, ο Ουίλιαμ Σάβατζ (William Savage) από το Μέριλαντ (Maryland) των ΗΠΑ τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών του Ισλαμικού Κράτους και υπέκυψε στα τραύματά του την περασμένη Τετάρτη 10 Αυγούστου.

Ο Σάβατζ βοηθούσε άμαχους να εγκαταλείψουν την πόλη κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της. Δύο μέρες μετά το θάνατό του, η πόλη κηρύχθηκε ελεύθερη.

«Παρά τις διαφορές, ο Γουίλιαμ πίστευε στην οικοδόμηση μιας κοινής και ειρηνικής ζωής. Η μνήμη του θα μείνει ζωντανή στις καρδιές και τις ψυχές όλων των φίλων του», ανακοίνωσαν οι Κούρδοι μαχητές των YPG.

Οι Μονάδες Λαϊκής Προστασίας θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, όμως η Ουάσιγκτον τις περιλαμβάνει στη στρατιωτική συμμαχία κατά του ISIS στη Συρία, έχοντας διαχωρίσει με κατηγορηματικό τρόπο τη θέση της από τις τουρκικές αιτιάσεις.

Ο Σάβατζ πολεμούσε με το nom de guerre Άμεντ Κομπάνι (Amed Kobanê). Άμεντ είναι το κουρδικό όνομα της πόλης Ντιγιάρμπακιρ στην Τουρκία. Το μαρτυρικό Κομπάνι δεν χρειάζεται πλέον συστάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ