ΚΟΣΜΟΣ

Δεκατριάχρονος Αιγύπτιος διέπλευσε τη Μεσόγειο για να σώσει τον άρρωστο αδερφό του

Δεκατριάχρονος Αιγύπτιος διέπλευσε τη Μεσόγειο για να σώσει τον άρρωστο αδερφό του
Πρόσφυγες εν πλω στο διασωστικό πλοίο Phoenix της μαλτέζικης ΜΚΟMigrant Offshore Aid Station (MOAS), κατά τη διάρκεια επιχείρησης στα διεθνή ύδατα μεταξύ Μάλτας και Λιβύης, την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016 REUTERS/Yara Nardi

Αερογέφυρα αγάπης και αλληλεγγύης δημιούργησε στην Ιταλία ένας μικρός Αιγύπτιος, ηλικίας μόλις 13 ετών, που διέπλευσε τη Μεσόγειο σε βάρκα μαζί με άλλους μετανάστες, όχι για να ζητήσει άσυλο αλλά για να σώσει τη ζωή του μικρότερου αδελφού του.

Μόλις πάτησε το πόδι του στη Λαμπεντούζα (Lampedusa) ο μικρός Αχμέντ (Ahmed) αφηγήθηκε ότι επιχείρησε το επικίνδυνο ταξίδι με σκοπό για να βρει στην Ευρώπη έναν γιατρό που να μπορεί να θεραπεύσει τον βαριά άρρωστο αδελφό του πίσω στην πατρίδα τους.

Ο Αχμέντ έκανε έκκληση για βοήθεια. Μαζί του είχε μόνο ένα χαρτί: την ιατρική γνωμάτευση που πιστοποιούσε τη σοβαρή ασθένεια (θρομβοκυτοπενία) του επτάχρονου Φαρίντ (Farid).

Η ιστορία των δύο αδελφών συγκίνησε ολόκληρη την Ιταλία.

Δύο ημέρες αφότου έγινε γνωστή η οδύσσεια του «μικρού ήρωα της Λαμπεντούζα», το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Καρέτζι (Careggi) της Φλωρεντίας στην Τοσκάνη ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αναλάβει το άρρωστο παιδί, ενώ ο ογκολόγος καθηγητής του νοσοκομείου Μάρκο Καρίνι (Marco Carini) προσφέρθηκε να φιλοξενήσει το παιδί στο σπίτι του. Ήταν αυτός που, έχοντας διαβάσει την είδηση, ενημέρωσε την περιφερειακή σύμβουλος της Τοσκάνης Στεφανία Σακάρντι (Stefania Saccardi), ο οποία στη συνέχεια πήρε πάνω της την υπόθεση. Ο επτάχρονος Φαρίντ θα εγχειριστεί στο παιδιατρικό νοσοκομείο Mέγιερ (Meyer) της Φλωρεντίας με τη συνδρομή του Καρέτζι και του Ιδρύματος Τομασίνο Μπατσιότι που χρηματοδοτεί έρευνες και νοσήλεια παιδιών με καρκίνο.

Επιπλέον, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών έχει προβέι σε όλες τις ενέργειες για τη μεταφορά της οικογένειας από το Κάιρο στη Φλωρεντία. Στο μεταξύ, ο Άχμεντ θα φιλοξενηθεί σε έναν ξενώνα για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, κοντά στη Φλωρεντία. Οι αρχές της Τοσκάνης άνοιξαν τραπεζικό λογαριασμό προς βοήθεια του Αχμέντ και της οικογένειάς του (IBAN IT13D0867302805042000420393).

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, η ιστορία του Άχμεντ κινητοποίησε ακόμη και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι (Matteo Renzi), ο οποίος ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να βοηθήσουν τα δύο αδέλφια.

Περισσότεροι ασυνόδευτοι ανήλικοι στη Μεσόγειο

Από τις αρχές του έτους καταγράφεται αύξηση του αριθμού των ανήλικων, ασυνόδευτων μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία, εκτιμάται μάλιστα ότι ο αριθμός τους έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Από τους περισσότερους από 100.000 μετανάστες που έχουν αποβιβαστεί στις ιταλικές ακτές, τουλάχιστον 13.705 ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Τα παιδιά που ταξιδεύουν μόνα τους –χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον ενήλικο– είναι ηλικίας κατά μέσο όρο 16-17 ετών και τα περισσότερα προέρχονται από την Γκάμπια, την Ερυθραία και την Αίγυπτο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ