ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικές δυνάμεις εκπαιδεύονται στην Κριμαία

Ρωσικές δυνάμεις εκπαιδεύονται στην Κριμαία
REUTERS/Yuri Maltsev

Ασκήσεις επιμελητειακής και υλικής υποστήριξης πραγματοποιούν στην Κριμαία ρωσικές ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, στρατηγό Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ.

Την ίδια ώρα, αναφερόμενη στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ υπογραμμίζει σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην Redaktions Netzwerks Deutschland (RND) ότι η Ρωσία προκάλεσε μεγάλη κρίση με την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 και με την υποστήριξή της προς τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

"Η Ευρώπη όφειλε να αντιδράσει κατά της παραβίασης αυτής των βασικών αρχών", σημειώνει η Μέρκελ στη συνέντευξή της και προσθέτει ότι μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ εργάζονται με "όλες τους τις δυνάμεις" για να παροτρύνουν τη Ρωσία και την Ουκρανία να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Μινσκ για κατάπαυση του πυρός παρ' όλες τις δυσκολίες.

"Αυτό είναι και παραμένει το κριτήριο για το μέλλον των κυρώσεων", σημειώνει η καγκελάριος Μέρκελ.

Η ΕΕ συμφώνησε τον Ιούνιο να επεκτείνει έως τα τέλη του Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία στον ενεργειακό, οικονομικό και αμυντικό τομέα όσον αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και άλλοι Σοσιαλδημοκράτες, έχουν υιοθετήσει ωστόσο έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο, λέγοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να καταργήσει σταδιακά τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία αν υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ