ΚΟΣΜΟΣ

Ανατροπή δεδομένων στη ληστεία του Ράιαν Λόχτε και της παρέας του (vid)

Ανατροπή δεδομένων στη ληστεία του Ράιαν Λόχτε και της παρέας του (vid)
Courtesy Globo TV/Handout via Reuters

Από θύματα έγιναν τελικά θύτες ο Ράιαν Λόχτε και η παρέα του, καθώς μια διαφορετική εκδοχή που έδωσαν οι βραζιλιάνικες αρχές στην καταγγελία της ληστείας του 32χρονου κολυμβητή και τριών συναθλητών του, ανατρέπει τα δεδομένα.

Σύμφωνα με τα όσα είχε αρχικά κάνει γνωστά η αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή, ο Ράιαν Λόχτε, ο Τζέιμς Φέιγκεν, ο Τζακ Κόνγκερ και ο Γούναρ Μπεντζ, έπεσαν θύματα ένοπλης ληστείας κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου βρίσκονταν για να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όπως ανέφεραν στην καταγγελία τους, οι τέσσερις αθλητές, άγνωστοι σταμάτησαν το ταξί που επέβαιναν και με την απειλή όπλου τους απέσπασαν χρήματα και προσωπικά αντικείμενα.

Ωστόσο, οι βραζιλιάνικες αρχές, έδωσαν στη δημοσιότητα οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας σε βενζινάδικο που διαψεύδει τα όσα υποστηρίζουν οι τέσσερις αθλητές.

Στο βίντεο φαίνονται οι αμερικανοί αθλητές να μπαίνουν στο εσωτερικό του βενζινάδικου, όπου βρίσκονταν οι τουαλέτες, όμως κάτι συμβαίνει γιατί υπάλληλοι που βρίσκονται έξω από το χώρο σταματούν μπροστά στην πόρτα και κοιτούν στο εσωτερικό, όπου κάποια στιγμή φαίνεται να πέφτει μία πινακίδα.

Στη συνέχεια οι τέσσερις αθλητές βγαίνουν έξω και σαστισμένοι καθώς είναι επιχειρούν να επιβιβαστούν σε λάθος ταξί. Τελικά, βρίσκουν το σωστό όχημα, επιβιβάζονται όμως ο οδηγός δεν ξεκινάει, έπειτα από παρότρυνση του υπαλλήλου ασφαλείας του βενζινάδικου, ο οποίος φέρεται να έβγαλε και όπλο.

Οι αρχές της βραζιλίας υποστηρίζουν ότι οι τέσσερις αθλητές ήταν σε κατάσταση μέθης και προκάλεσαν βανδαλισμούς στο βενζινάδικο.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη η αμερικανική Ολυμπιακή επιτροπή αναγκάστηκε να απολογηθεί και να ζητήσει συγγνώμη για τη συμπεριφορά των αθλητών της, την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη, προσθέτοντας πως δεν αντιπροσωπεύει τις αρχές της ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ. «Θα εξετάσουμε την συγκεκριμένη περίπτωση και οι όποιες επιπτώσεις θα ανακοινωθούν στους αθλητές με την επιστροφή τους στις ΗΠΑ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι οι αρχές της Βραζιλίας κατέβασαν από το αεροπλάνο στο οποίο είχαν επιβιβαστεί για να επιστρέψουν στις ΗΠΑ τους Μπεντζ και Κόνγκερ, προκειμένου να τους ανακρίνουν σχετικά με το περιστατικό, ενώ απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα στους Λόχτε και Φέιγκεν. Ωστόσο ο Ράιαν Λόχτε είχε προλάβει να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Στον τελευταίο μάλιστα επιβλήθηκε και πρόστιμο, όπως μεταδίδει το Reuters. Συγκεκριμένα ο Τζίμι Φέιγκεν καλείται να πληρώσει 11 χιλιάδες δολάρια, με τη μορφή δωρεάς σε φιλανθρωπικό ίδρυμα στη Βραζιλία, όπως έκανε γνωστό ο δικηγόρος του, στο πλαίσιο συμβιβασμού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ