ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουάσιγκτον θα στείλει ομάδα στην Άγκυρα για να εξετάσει τις κατηγορίες κατά του Γκιουλέν

Η Ουάσιγκτον θα στείλει ομάδα στην Άγκυρα για να εξετάσει τις κατηγορίες κατά του Γκιουλέν
Μέλη της υπερεθνικιστικής, κεμαλικής Ένωσης Νέων Τουρκίας (Türkiye Gençlik Birliği – TGB) παίρνουν μέρος σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά ακαδημαϊκών που θεωρούν ότι πρόσκεινται στον Φετουλάχ Γκιουλέν, μπροστά από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016. Το πλακάτ γράφει «τα πανεπιστήμια θα πρέπει να καθαριστούν από την τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν» REUTERS/Baz Ratner

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης πρόκειται να στείλει εντός των αμέσως προσεχώς ημερών μια ομάδα στην Τουρκία, προκειμένου να εξετάσει τις κατηγορίες που προσάπτει η τουρκική κυβέρνηση στον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν (Fethullah Gülen).

Αυτό μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχο της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama).

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) απαιτεί από την Ουάσιγκτον να προχωρήσει στην έκδοση του Γκιουλέν, ο οποίος ζει στην Πενσιλβάνια από το 1999.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, η αποστολή της ομάδας ενδεχομένως να αποσκοπεί στο να πειστεί ο Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ λαμβάνει σοβαρά το αίτημα έκδοσης. Χθες Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος επέπληξε τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι ως στρατηγικός εταίρος θα έπρεπε ήδη να έχουν ήδη παραδώσει τον κληρικό.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ο ιεροκήρυκας ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος του περασμένου μήνα· κατηγορία που αρνείται ο Γκιουλέν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ