ΚΟΣΜΟΣ

Συριακά μαχητικά πάνω από την πόλη Χασάκα

Συριακά μαχητικά πάνω από την πόλη Χασάκα
φωτογραφία αρχείου REUTERS/Ammar Abdullah

Αεροπλάνα της συριακής πολεμικής αεροπορίας αγνόησαν την προειδοποίηση των ΗΠΑ και πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από τη βορειοανατολική συριακή πόλη Χασάκα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι δυνάμεις των Κούρδων ανταρτών.

Υπενθυμίζεται ότι οι Αμερικανοί είχαν προειδοποιήσει εναντίον οποιωνδήποτε πληγμάτων στην πόλη αυτή, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους συμβούλους τους που βρίσκονται στο έδαφος.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν τα αεροσκάφη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, τα οποία πετούσαν όλη τη νύχτα πάνω από την πόλη, πραγματοποίησαν και πλήγματα, όπως έκαναν προχθές Πέμπτη και χθες Παρασκευή, την ώρα που σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν στο έδαφος, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα δύο τρίτα της Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, τελούν υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της, κυρίως το κέντρο της πόλης, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μολονότι οι δύο αυτές πλευρές πολεμούν τον ίδιο εχθρό, το Ισλαμικό Κράτος, τώρα βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τον έλεγχο της Χασάκα. Αιματηρές μάχες ξέσπασαν την Τετάρτη ανάμεσα στην κύρια φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή της πόλης και τις κουρδικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και την Πέμπτη, για πρώτη φορά, οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας πραγματοποίησαν πλήγματα κατά των Κούρδων.

Αυτά τα άνευ προηγουμένου πλήγματα, σε έξι θέσεις των κουρδικών δυνάμεων στην Χασάκα, προκάλεσαν για πρώτη φορά μια άμεση επέμβαση των αεροπλάνων του διεθνούς συνασπισμού, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, οι οποίες προέβησαν σε αυτήν για να προστατεύσουν τις ειδικές τους δυνάμεις που συμβουλεύουν τους Κούρδους μαχητές. Ωστόσο δεν σημειώθηκαν απευθείας συγκρούσεις.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζεφ Ντέιβις υπογράμμισε ότι "στο συριακό καθεστώς συνίσταται να μην προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις δυνάμεις του συνασπισμού".

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν "δεν υπάρχουν αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στην πόλη. Αυτές είναι παρούσες στις αμερικανικές βάσεις οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων προς τα βόρεια".

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 25 είναι άμαχοι και μεταξύ αυτών βρίσκονται και 10 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους από την Τετάρτη από τις συγκρούσεις αυτές στη Χασάκα μεταξύ των δυνάμεων του καθεστώτος και των Κούρδων ανταρτών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. "Έγιναν άγριες μάχες, με τη χρήση πυροβολικού και ρουκετών", διευκρίνισε σχετικά με τον αριθμό των νεκρών ο Αμπντελραχμάν.

Τα πλήγματα εξάλλου της Πέμπτης που έγιναν από βομβαρδιστικά SU-24 είχαν στόχο τις κουρδικές δυνάμεις που εκπαιδεύονται υπό την επίβλεψη αμερικανών ειδικών συμβούλων, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Οι Κούρδοι της Συρίας, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 15% του πληθυσμού της χώρας αυτής, προχώρησαν στην αυτοανακήρυξη τον Μάρτιο μιας "ομόσπονδης περιφέρειας" και φιλοδοξούν να συνδέσουν τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους στη βόρεια Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ