ΚΟΣΜΟΣ

Στόχος της αυριανής συνάντησης Ρέντσι–Μέρκελ–Ολάντ η επανεκκίνηση της Ευρώπης μετά το Brexit

Στόχος της αυριανής συνάντησης Ρέντσι–Μέρκελ–Ολάντ η επανεκκίνηση της Ευρώπης μετά το Brexit
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κοιτά ψηλά στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Βρετανίδα ομόλογή του Τερέζα Μέι (Theresa May) στη Ρώμη, την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016 REUTERS/Remo Casilli

Η «επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» θα είναι ο στόχος της αυριανής συνάντησης που θα έχουν αύριο ο Ματέο Ρέντσι (Matteo Renzi) με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ (François Hollande) και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel), δήλωσε απόψε ο Ιταλός πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε.

Στη συνέντευξη αυτή –που μάλιστα καθυστέρησε για μία ώρα καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον τελικό του βόλεϊ ανδρών στο Ρίο ανάμεσα στην Ιταλία και τη Βραζιλία– ο Ρέντσι τόνισε ότι οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα του θα διεξαχθούν το 2018, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Ρέντσι επιχειρεί να πείσει τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τις αλλαγές που –όπως υποστηρίζει– θα εισάγουν μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Όταν ρωτήθηκε αν οι εκλογές θα γίνουν το 2018 όποιο και να είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο Ρέντσι απάντησε λακωνικά «ναι».

Συζητώντας ξανά το μέλλον της Ευρώπης

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας θα συναντηθούν αύριο Δευτέρα για να συζητήσουν το μέλλον της Ευρώπης, δύο μήνες μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας, στο οποίο οι Βρετανοί ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ρέντσι θα φιλοξενήσει την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ στο νησάκι Βεντοτένε (Ventotène) στα ανοιχτά της Νάπολης, προκειμένου οι τρεις τους να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής του Σεπτεμβρίου στην οποία θα συζητηθούν οι επιπτώσεις του Brexit.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο εκφράζουν φόβους ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ίσως οδηγήσει σε προκήρυξη δημοψηφίσματος με το ίδιο ερώτημα και στην Ολλανδία, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης.

«Ο στόχος της Δευτέρας είναι να επιδείξουμε την ενότητα των τριών μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης, όχι να δημιουργήσουμε μια συγκεκριμένη λέσχη», ανέφερε μια διπλωματική πηγή, διευκρινίζοντας ότι βασικός στόχος είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για τη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβα.

Η καγκελάριος Μέρκελ επιθυμεί να εδραιώσει «μια καλύτερη Ευρώπη» και όχι «περισσότερη Ευρώπη». Από την πλευρά του ο Ρέντσι θέλει η χώρα του να αποκτήσει ισχυρή φωνή και να έχει λόγο στο πώς θα διαμορφωθεί η ΕΕ μετά το Brexit, υποστήριξε η ίδια πηγή.

Ταυτόχρονα, η Ιταλία επιθυμεί να υπάρξει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση ενώ η καγκελάριος Μέρκελ ανησυχεί περισσότερο για το πώς θα διατηρηθεί η ακεραιότητα μιας Ένωσης των «27», μετά την αποχώρηση της Βρετανίας. Η αυριανή ημέρα θα είναι για την καγκελάριο η αρχή μιας δύσκολης εβδομάδας, καθώς τις επόμενες ημέρες θα ταξιδέψει σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες και θα υποδεχτεί τους ηγέτες άλλων οκτώ στο Βερολίνο.

«Ο στόχος θα πρέπει να είναι πάνω απ' όλα η διατήρηση του στάτους κβο και η αποτροπή περαιτέρω αποσύνθεσης της ΕΕ των 27», είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Συμβολισμοί και σκέψεις

Ο Ρέντσι επέλεξε το νησάκι Βεντοτένε λόγω της συμβολικής σημασίας του. Δύο Ιταλοί διανοούμενοι που κρατούνταν εκεί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο –ο Αλτιέρο Σπινέλι (Altiero Spinelli) και ο Ερνέστο Ρόσι (Ernesto Rossi)έγραψαν ένα μανιφέστο («Il Manifesto di Ventotène»), ζητώντας την πολιτική ένωση της Ευρώπης. Ο Σπινέλι είναι θαμμένος στο νησί και οι τρεις ηγέτες θα καταθέσουν στεφάνι στον τάφο του.

Σε μια άλλη συμβολική κίνηση, η συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης θα δοθεί στο ιταλικό αεροπλανοφόρο Garibaldi, τη ναυαρχίδα της ευρωπαϊκής αποστολής Sophia στη Μεσόγειο. Στόχος της Sophia είναι η σύλληψη διακινητών ανθρώπων, η επιβολή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και η εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής.

Η Ιταλία –κύρια πύλη εισόδου για τους Αφρικανούς μετανάστες, όχι όμως και ο τελικός τους προορισμός στην Ευρώπη– δίνει αγώνα για να φιλοξενήσει τους ανθρώπους που στέλνονται πίσω από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας. Έχει δε διαφωνήσει με τη Γερμανία για τον τρόπο χρηματοδότησης της προσπάθειας αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος.

Στην τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Ρέντσι αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της μετανάστευσης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.

«Η Γερμανία το περασμένο έτος είχε 1.170.000 χιλιάδες αφίξεις. Η Γερμανία είχε 8-9 φορές περισσότερες αφίξεις από ό, τι είχε η Ιταλία. Δεν είμαστε μόνοι, αν δει κανείς τους αριθμούς θα πρέπει να υπάρχει μια συνειδητοποίηση ότι αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα », τόνισε ο Ρέντσι, για να προσθέσει:

Η Ευρώπη χρειάζεται πολύ τις αξίες της Ιταλίας. Όταν βλέπω ένα παιδί να κινδυνεύει να πνιγεί το πρώτο πράγμα (που σκέφτομαι) είναι να σώσουμε αυτό το παιδί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ