ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Στα χέρια των Κούρδων η Χασάκα

Συρία: Στα χέρια των Κούρδων η Χασάκα
REUTERS

Οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους σχεδόν το 90% της πόλης Χάσακα, μετά από μία εβδομάδα σφοδρών συγκρούσεων με τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ oι κουρδικές δυνάμεις κατέλαβαν την κεντρική φυλακή μετά από έντονες μάχες, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μέχρι σήμερα τα δύο τρίτα της Χάσακα ελέγχονταν από δυνάμεις προσκείμενες στις κουρδικές υπηρεσίες ασφαλείας. Οι υπόλοιπες συνοικίες ήταν στα χέρια των φιλοκυβερνητικών παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Εθνικής Άμυνας (FDN). Οι άνδρες της FDN ήταν συγκεντρωμένοι στο κέντρο και στη νότια πλευρά της πόλης και αναγκάζονταν να περνούν από τα σημεία που ήλεγχαν οι Κούρδοι κάθε φορά που ήθελαν να φύγουν από τη ζώνη αυτή. Το γεγονός αυτό προκαλούσε έντονες τριβές που οδήγησαν σε συγκρούσεις το 2015, όχι όμως τόσο σοβαρές ή σφοδρές όσο οι σημερινές.

Οι Κούρδοι ελέγχουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος του Γουεϊράνε, της μεγαλύτερης συνοικίας της Χάσακα όπου βρίσκεται η κεντρική φυλακή.

Νωρίτερα, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν είχε ανακοινώσει ότι οι κουρδικές δυνάμεις κατέλαβαν τη συνοικία Αν Νάσουα και πολλά κτίρια στη νότια πλευρά της πόλης.

"Οι Ασάγιεχ (σ.σ. οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας) ελέγχουν το 85% της πόλης" είπε από την πλευρά του η Μεσκίν Άχμεντ, μια αξιωματούχος της αυτόνομης διοίκησης που έχουν συγκροτήσει οι Κούρδοι της Συρίας από το 2012. Οι τομείς που καταλήφθηκαν "δεν θα επιστρέψουν ποτέ ξανά στο καθεστώς, θα παραμείνουν στα χέρια των Ασάγιεχ", συνέχισε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μέσω WhatsApp.

Οι συγκρούσεις που ξεκίνησαν στις 17 Αυγούστου είναι οι σοβαρότερες που έχουν σημειωθεί μεταξύ του καθεστώτος και των κουρδικών δυνάμεων από την αρχή του πολέμου στη Συρία, πριν από πέντε χρόνια. Την περασμένη εβδομάδα η συριακή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε για πρώτη φορά θέσεις των Κούρδων στη Χάσακα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ