Τουρκία: Η θέση των ΗΠΑ για την έκδοση Γκιουλέν
Πηγή: Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα, όπου και του τόνισε για ακόμα μια φορά ότι μόνο το αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τους επίδοξους πραξικοπηματίες ως "τρομοκράτες", ενώ σημείωσε πως οι ΗΠΑ έχουν αναθέσει να εξετάσουν το αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν σε περισσότερους νομικούς συμβούλους της κυβέρνησης απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη υπόθεση στη σύγχρονη ιστορία.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος σημείωσε πως μπορεί να είναι δύσκολο για τους Τούρκους να το συνειδητοποιήσουν αλλά ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ δεν έχει δικαιοδοσία να εκδώσει τον Γκιουλέν, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί στενά με την Άγκυρα για την υπόθεση.

Ανέφερε επιπλέον ότι η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους αρχικά είχε απορρίψει το αίτημα του Γκιουλέν να του χορηγηθεί άσυλο αλλά δικαστήριο ανέτρεψε αυτή την απόφαση.

Ακόμη, ο Μπάιντεν εξέφρασε συλλυπητήρια στον Ερντογάν για τα θύματα της απόπειρας πραξικοπήματος και τα δεινά που υπέστησαν οι Τούρκοι, επανέλαβε ότι η υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς την Άγκυρα είναι "απόλυτη και αταλάντευτη", και χαρακτήρισε το αποτυχημένο πραξικόπημα "επίθεση εναντίον του λαού της Τουρκίας".

Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος είπε ότι είδε με δέος το πώς η Τουρκία και ο Ερντογάν αντέδρασαν κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος και ζήτησε συγγνώμη που δεν πήγε στην Τουρκία νωρίτερα, προσθέτοντας πως εύχεται να το είχε κάνει.

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρόεδρος επέμεινε πως τα αιτήματα της Τουρκίας για την έκδοση του Γκιουλέν δεν πρέπει να παρθούν αψήφιστα και οι έκρινε πως οι διμερείς συμφωνίες της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας σημαίνουν πως πρέπει να γίνει η έκδοση.

Ακόμα, ο Ερντογάν υπενθύμισε πως έχουν σταλεί στις ΗΠΑ 85 κούτες με έγγραφα ήδη πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα και ότι ο Γκιουλέν συνεχίζει να διοικεί την «τρομοκρατική οργάνωσή του» από εκεί όπου βρίσκεται.

 

 

Διαβάστε επίσης