ΚΟΣΜΟΣ

Στην Κύπρο τεχνοκράτες από την ΕΕ και την ΕΚΤ

Στην Κύπρο τεχνοκράτες από την ΕΕ και την ΕΚΤ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ομάδα τεχνοκρατών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΕΚΤ θα βρίσκεται στην Κύπρο από τις 26 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εξετάσουν θέματα που εκκρεμούν από το μνημόνιο, κυρίως στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη τεχνοκρατών των δανειστών μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο τον Μάρτιο και γίνεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Εποπτείας.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο έλεγχος που θα γίνει είναι, σε κάποιο βαθμό, όμοιος με τον έλεγχο που γινόταν προτού η Κύπρος μπει σε πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά η διαφορά είναι, ότι θα γίνεται πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Αυτός ο έλεγχος θα συνεχίσει να γίνεται ανά εξάμηνο μέχρι να αποπληρωθεί το 75% του ποσού του δανείου που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το ΔΝΤ.

Ειδικότερα, θα παρακολουθείται η πρόοδος που θα κάνει η Κύπρος σε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τα δημοσιονομικά, τα μακροοικονομικά και τις μεταρρυθμίσεις και στο τέλος της κάθε αποστολής τους, οι τεχνοκράτες από την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα ετοιμάζουν χωριστές εκθέσεις για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Αν και ο έλεγχος δεν συνεπάγεται κυρώσεις, σε περίπτωση που δεν έχουν εφαρμοστεί κάποιες συστάσεις ή μεταρρυθμίσεις, είναι σημαντικό, σύμφωνα το υπουργείο Οικονομικών, να είναι θετική η έκθεση προόδου γιατί αυτό θα συμβάλει στο μεγάλο στόχο της Κύπρου για αναβάθμισή της από τους οίκους αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ