ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΟΗΕ ζητεί στοιχεία για τις αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη

Ο ΟΗΕ ζητεί στοιχεία για τις αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη
REUTERS/Mohamed al-Sayaghi

Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε την Πέμπτη να «υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια» στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη και να τιμωρηθούν οι παραβιάσεις, περιλαμβανομένων και των επιθέσεων σε νοσοκομεία.

Σύμφωνα με έκθεση του διεθνής οργανισμού, oι αεροπορικές επιδρομές από τον υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνασπισμό είναι υπεύθυνες για το 60% των άμαχων θυμάτων. Επιπλέον, αναφέρεται ότι ο συνασπισμός έχει διαπράξει και άλλες παραβιάσεις που μπορεί να αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.

Αν και από την πλευρά του ο συνασπισμός κοινοποίησε τα ευρήματα των δικών του εσωτερικών ερευνών, χρειάζονται "περισσότερα στοιχεία", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ο Μοχάμαντ Αλ Αλνσούρ, επικεφαλής του τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής του ΟΗΕ.

Όπως είπε:

Η αποζημίωση των θυμάτων είναι ένα σημαντικό στοιχείο, αλλά δεν είναι το μοναδικό στοιχείο. Νομίζουμε πως πρέπει να υπάρξει ένας είδος λογοδοσίας και αυτές οι παραβιάσεις να μην επαναληφθούν.

Αντάρτες Χούτι και συμμαχικές δυνάμεις πιστές στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, που κατέχουν την εξουσία στην πρωτεύουσα Σαναά, έχουν εξαπολύσει επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους σε κατοικημένες περιοχές και έχουν χρησιμοποιήσει χερσαίες νάρκες, ανέφερε η έκθεση. Αυτές συνιστούν επίσης τεκμηριωμένες παραβιάσεις που θα πρέπει να εξεταστούν.

"Όλες οι πλευρές είναι υπεύθυνες για τις παραβιάσεις. Υπήρξε στόχευση αμάχων, όπως σε αγορές, σε γαμήλιες τελετές, νοσοκομεία, εγκαταστάσεις που πραγματικά υπό το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο προστατεύονται και έχουν ένα ειδικό καθεστώς νομικής προστασίας", είπε ο Αλνσούρ.

Σε δήλωσή του ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν ζήτησε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τις σοβαρές παραβιάσεις, λέγοντας ότι μια εθνική επιτροπή εστίασε κυρίως στις παραβιάσεις των Χούτι και δεν προχώρησε σε δίωξη κανενός από τους δράστες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η έκθεση αποφεύγει να καταδικάσει κάποια πλευρά για εγκλήματα πολέμου λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφασιστεί από ένα εθνικό ή ένα διεθνές δικαστήριο. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, εξήγησε:

Ερευνούμε, ελέγχουμε τις παραβιάσεις αλλά δεν μπορούμε να αποφασίσουμε αν αυτό είναι έγκλημα ή όχι, αυτό πρέπει να αποφασιστεί από ένα δικαστήριο ή ένα ειδικό σώμα. Δεν μπορούμε να έχουμε αυτή τη διαβεβαίωση ότι υφίσταται ένα έγκλημα ή ένα έγκλημα πολέμου.

Λέμε ότι όταν διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις υπάρχουν ειδικές Αρχές που θα πρέπει να τηρούνται ώστε να ελαχιστοποιούνται οι απώλειες αμάχων.

Νωρίτερα, έντεκα παιδιά και τέσσερις γυναίκες σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή κατά την οποία ερρίφθησαν βαρέλια με εκρηκτικές ύλες από ελικόπτερα του συριακού στρατού εναντίον μιας συνοικίας που ελέγχουν αντάρτες στο νότιο Χαλέπι, γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε συνομιλίες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης με τον πρίγκιπα και διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με σκοπό να εξευρεθούν τρόποι για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Υεμένη και την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ