ΚΟΣΜΟΣ

Συρία-ΟΗΕ: 48ωρη εκεχειρία στο Χαλέπι για βοήθεια στους αμάχους

Συρία-ΟΗΕ: 48ωρη εκεχειρία στο Χαλέπι για βοήθεια στους αμάχους
Κάτοικοι του Χαλεπιού προσπαθούν να πλυθούν από ένα σπασμένο σωλήνα ύδρευσης. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 20 Αυγούστου 2016. REUTERS/Abdalrhman Ismail

Η Ρωσία συμφώνησε σε 48ωρη παύση των εχθροπραξιών στο Χαλέπι προκειμένου να διανεμηθεί βοήθεια στους αμάχους, ανακοίνωσαν την Πέμπτη αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

Τα Ηνωμένα Έθνη ασκούν πιέσεις για την εφαρμογή 48ωρης παύσης των εχθροπραξιών στο Χαλέπι προκειμένου να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε περίπου δύο εκατομμυρία ανθρώπους. Όπως δήλωσε ο Γαν Έγκελαντ, ο οποίος προεδρεύει μιας ανθρωπιστικής ομάδας κρούσης του ΟΗΕ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη:

Ήρθαμε σε συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία για την 48ωρη παύση των εχθροπραξιών, περιμένουμε όμως και κάποιες εγγυήσεις άλλων παραγόντων. Ειλικρινά, πήρε περισσότερο χρόνο από όσο νόμιζα πως χρειαζόταν.

"Είμαστε έτοιμοι, τα φορτηγά είναι έτοιμα και μπορούν να φύγουν οποιαδήποτε στιγμή", δήλωσε από την πλευρά του και ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία.

Ο Έγκελαντ δήλωσε πως το σχέδιο ανακούφισης του ΟΗΕ για το Χαλέπι προβλέπει ταυτόχρονες διανομές τροφίμων στο ανατολικό τμήμα της πόλης -το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών- και το δυτικό τμήμα -που ελέγχεται από την κυβέρνηση- καθώς και επισκευές του συστήματος ηλεκτροδότησης στον νότο που τροφοδοτεί τα αντλιοστάσια νερού που εξυπηρετούν 1,8 εκατομμύριο ανθρώπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ