ΚΟΣΜΟΣ

Η δύσκολη ζωή των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στην Ιταλία

Η δύσκολη ζωή των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στην Ιταλία
REUTERS/Muhammad Hamed

O Ισαάκ, ένας 17χρονος από τη Γκάνα, μόλις μετά βίας συγκρατεί τα δάκρυά του.

Χαμηλώνει το βλέμμα και προσπαθεί να περιγράψει τους έξι μήνες που πέρασε στις φυλακές της Λιβύης, στις οποίες, όπως λέει, δεν πέρασε ούτε μια νύχτα κατά τη διάρκεια της οποίας κάποιος να μην πεθάνει.

Όπως αναφέρει:

Υπήρχαν πάρα πολλοί άνθρωποι. Όταν προσπαθούσες να κοιμηθείς, δεν μπορούσες καν να τεντώσεις τα πόδια σου. Κάποιος πέθαινε κάθε νύχτα και εκείνοι δεν απομάκρυναν ούτε τις σορούς. Είδα να ρίχνουν στην φωτιά πολλούς νεκρούς.

Ο Ισαάκ, που δεν θέλει να αποκαλύψει το αληθινό του όνομα πήγε στη Λιβύη αφήνοντας τη μητέρα του και τα αδέλφια του πίσω στη Γκάνα, έχοντας πειστεί από έναν συγχωριανό του ότι πρέπει να αναζητήσει σε μια άλλη χώρα καλύτερη ζωή.

16851801

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΠΑ/PABLO GIANINAZZI

Σήμερα, ζει μαζί με άλλα 11 αγόρια σε ένα κέντρο φιλοξενίας παιδιών προσφύγων και μεταναστών στις Συρακούσες, στη Σικελία, καθώς είναι ένας από τους χιλιάδες ανήλικους που έφθασαν ασυνόδευτοι στην χώρα.

Οι περισσότεροι αφηγούνται ιστορίες φρίκης για όσα βίωσαν στη Λιβύη, όπου το χάος του πολέμου έχει επιτρέψει σε διακινητές, παραστρατιωτικές οργανώσεις και το Ισλαμικό Κράτος να αλωνίζουν και να κατατρομοκρατούν.

Η UNICEF προειδοποιεί ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες που μεταβαίνουν μαζικά προς την Ευρώπη έρχονται αντιμέτωποι με την απειλή του βιασμού, της αναγκαστικής εργασίας, του ξυλοδαρμού και του θανάτου κατά τη διάρκεια των επικίνδυνων ταξιδιών τους.

Το ότι καταφέρνουν να πατήσουν το πόδι τους στην Ιταλία, δυστυχώς, δεν σημαίνει ότι η εκμετάλλευσή τους τελειώνει. Ακόμα και στα κέντρα υποδοχής, τα παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ο Πάολο Ροζέρα, επικεφαλής της UNICEF στην Ιταλία είπε στο Reuters:

Τα παιδιά αυτά, πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης με διαφορετικούς τρόπους. Ένας είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση, άλλος ένας η παιδική εργασία στα χωράφια των αγροτικών περιοχών της Απουλίας, της Καλαβρίας, της Σικελίας.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ συμπλήρωσε ότι τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν να βρουν 'χέρια' για τα χωράφια της νότιας Ιταλίας δεν ενδιαφέρονται εάν οι εργάτες αυτοί είναι 15, 17 ή 20 ετών.

Για εκείνους είναι πολύ σημαντικό να βρουν ανθρώπους που θα μπορούν να εργαστούν για πολύ λίγα ευρώ. Για τους ανήλικους είναι μια ευκαιρία να κερδίσουν λίγα χρήματα για τους ίδιους ή για να τα στείλουν στις οικογένειές τους.

Η Λίντια Γκριμάλντι, η οποία εργάζεται για μια φιλανθρωπική οργάνωση που διαχειρίζεται δύο κέντρα για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες στη Σικελία, λέει ότι τα παιδιά συχνά πέφτουν θύματα εξαπατήσεων κυρίως διότι αγνοούν τα δικαιώματά τους

Ένα από τα παιδιά μας είπε ότι πήγε να εργαστεί σε μια φάρμα και του έδωσαν 20 ευρώ για τη δουλειά μιας ημέρες ενώ ο κανονικός μισθός είναι 70 έως 80 ευρώ. Του είπαμε να μην επιστρέψει εκεί διότι τον εκμεταλλεύονται.

Σύμφωνα με έκθεση της UNICEF, μόνο τους πρώτους 5 μήνες του 2016 περισσότερα από 7.000 ασυνόδευτα παιδιά έφτασαν από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία. Από τους συνολικά 20.000 ασυνόδευτους ανηλίκους προσφύγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα, περίπου 5.000 έχουν εξαφανιστεί από τα κέντρα υποδοχής προσφύγων και η τύχη τους αγνοείται.

16208081

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/ITALIAN NAVY PRESS OFFICE

Μια ταχύτερη διαδικασία για την χορήγηση ασύλου θα μείωνε την απογοήτευση που δημιουργείται από την καθυστέρηση της εξέτασης των αιτημάτων τους και μαζί τον πειρασμό να εγκαταλείψουν τα κέντρα υποδοχής, υπογράμμισε ο Πάολο Ροζέρα.

Όταν μιλάς με έναν 15χρονο, κατανοείς ότι δεν θέλει να περιμένει για πολύ. Φθάνουν στην Ιταλία έπειτα από ένα ταξίδι 2 ή 3 ετών. Η μοναδική τους ελπίδα είναι το μέλλον τους. Η ιταλική κυβέρνηση πραγματικά κάνει πολλά, αλλά μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα.

Πίσω στις Συρακούσες, το πρόσωπο του Ισαάκ φωτίζεται όταν μιλάει για την νέα του ζωή στην Ευρώπη και το όνειρό του να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Δεν νιώθω πολίτης της Γκάνας, της Λιβύης ή της Ιταλίας. Δεν γνωρίζω πλέον από πού κατάγομαι. Αλλά στην Ιταλία, είμαι χαρούμενος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ