ΚΟΣΜΟΣ

Οι "Ιντιάνα Τζόουνς" του Τάμεση

Οι "Ιντιάνα Τζόουνς" του Τάμεση
REUTERS/Neil Hall

Κυνηγοί θησαυρών και ιστορίας στις όχθες του Τάμεση.

Δίπλα στους πολυσύχναστους πεζόδρομους, στις μαρίνες, στα μπαρ και στα εστιατόρια του εμβληματικού ποταμού του Λονδίνου υπάρχουν κάποιοι που με το ρολόι στο χέρι περιμένουν την άμπωτη για να ανασύρουν από τη λάσπη την ιστορία της πόλης.

Πρόκειται για τους 'mudlarks', τους σύγχρονους Ιντιάνα Τζόουνς, οι οποίοι αναδεύοντας τη λάσπη της όχθης του Τάμεση αναζητούν και βρίσκουν κειμήλια, όπως νομίσματα, κεραμικά, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία του Λονδίνου και τις συνήθειες των κατοίκων του.

BRITAIN MUDLARKS REUTERSNeil Hall12

Το έργο τους είναι συντονισμένο καθώς έχουν στη διάθεσή τους δύο με τρεις ώρες για να μπορέσουν να σκάψουν, να χρησιμοποιήσουν τον ανιχνευτή μετάλλων (όσοι διαθέτουν) και να συγκεντρώσουν τα ευρήματα.

Όσοι χρησιμοποιούν ανιχνευτή μετάλλων πρέπει να πάρουν άδεια από τη λιμενική αρχή του Λονδίνου. Οι 'mudlarks' είναι μια κοινότητα σύγχρονων Ιντιάνα Τζόουνς, που ανέρχονται σε μερικές δεκάδες και συνεργάζονται με το Μουσείο του Λονδίνου. Υποχρεωτικά γίνεται καταγραφή των ευρημάτων που χρονολογούνται περισσότερα από 300 έτη.

BRITAIN MUDLARKS REUTERSNeil Hall14

Τα ευρήματα μέχρι στιγμής είναι εντυπωσιακά. Νομίσματα από την εποχή του βασιλιά Ερρίκου Η’, χρηστικά αντικείμενα των Λονδρέζων από το Μεσαίωνα.

Η αναζήτηση αντικειμένων στη λάσπη έχει τις ρίζες τις στο 18ο και 19ο αιώνα, όταν οι οδοκαθαριστές αναζητούσαν στις όχθες του Τάμεση διάφορα «καλούδια» τα οποία στη συνέχεια πωλούσαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ