ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικά άρματα κινούνται προς περιοχές που κατέχουν οι Κούρδοι (vid - pics)

Τουρκικά άρματα κινούνται προς περιοχές που κατέχουν οι Κούρδοι (vid - pics)
Reuters

Προς το νότο της Τζαραμπλούς κινούνται οι συριακές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τα τουρκικά άρματα μάχης και περίπου 400 στρατιώτες, με στόχο να καταλάβουν την πόλη Μανμπίτζ, που πριν απο μερικές ημέρες είχε καταληφθεί από κουρδικές δυνάμεις με τη συνεργασία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. 

Το σχέδιο για προέλαση προς τον νότο είχε αποκαλύψει νωρίτερα ο επικεφαλής της ομάδας "Σουλτάν Μουράντ" αντισυνταγματάρχης Αχμέντ Οσμάν, ο οποίος μιλώντας στο Reuters τόνισε ότι στόχος είναι η κατάληψη της Μανμπίτζ εντός ολίγων ημερών.

Οχυρώνονται οι Κούρδοι

Τη δική τους απάντηση ετοιμάζουν όπως φαίνεται οι Κούρδοι της YPG καθώς σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Reuters, τις τελευταίες ώρες ενισχύουν τις θέσεις τους στη Μανμπίτζ, κυρίως με οπλισμό αλλά και μαχητές. Όπως όλα δείχνουν οδεύουμε προς μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων που έχουν εισβάλει στη Συρία και των Κούρδων που εδώ και καιρό πολεμούν κατά του ISIS.

Η Μανμπίτζ βρίσκεται δυτικά του ποταμού Ευφράτη. Στόχος των τουρκικών δυνάμεων που έχουν εισβάλει στο συριακό έδαφος είναι η απώθηση των Κούρδων στην ανατολική πλευρά του ποταμού και ο τερματισμός της ανάπτυξης των δυνάμεών τους κατά μήκος της τουρκο-συριακής μεθορίου.

Οι πρώτες συγκρούσεις

Ωστόσο τη μέχρι χθες άνετη προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων στο εσωτερικό της Συρίας διέκοψε η αντίσταση που προέβαλαν Κούρδοι μαχητές στο χωριό Αλ Αμάρνα νότια της Τζαραμπλούς. Ρουκέτες έπληξαν τρία άρματα μάχης με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης.

Όμως παρά τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 20 Κούρδοι μαχητές – μέλη της οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανέφερε πως τουλάχιστον 35 άμαχοι έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους.

Πριν από μερικές ημέρες οι υποστηριζόμενες από τους Τούρκους δυναμεις είχαν εισβάλει στην Τζαραμπουλούς. Όπως φαίνεται και σε βίντεο που αναρτήθηκε από χρήστη του twitter η πόλη ήταν εντελώς έρημη μετά την αποχώρηση των μαχητών του ISIS

Κατέλαβαν άλλα δύο χωριά και κατευθύνονται προς πόλη που κατέχουν οι Κούρδοι.

Η ίδια ΜΚΟ ανέφερε πως οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τον τουρκικό στρατό κατάφεραν σήμερα να καταλάβουν τα χωριά Τζουμπ αλ Κούσα και Αλ Αμάρνα, που βρίσκονται νότια της Τζαραμπλούς και ελέγχονταν από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

2016 08 25T190536Z 2126821338 S1BETXNFOIAC RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA TURKEY

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια των μαχών σκοτώθηκαν 20 άμαχοι στο Τζουμπ αλ Κούσα και 15 στην αλ Αμάρνα. Οι μάχες διήρκεσαν ως την αυγή όταν υποχώρησαν τελικά οι κουρδικές δυνάμεις.

Την κατάληψη των δύο χωριών ακολούθησε ο βομβαρδισμός από τουρκικά μαχητικά της περιοχής μεταξύ της Τζαραμπλούς και της πόλης Μανμπίτζ, η οποία επίσης έχει καταληφθεί από τους Κούρδους με τη συνεργασία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ