ΚΟΣΜΟΣ

Ο αυστραλοπίθηκος Λούσι σκοτώθηκε πέφτοντας από ένα δέντρο πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια

Ο αυστραλοπίθηκος Λούσι σκοτώθηκε πέφτοντας από ένα δέντρο πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια
Μια αναπαράσταση της Λούσι σε έκθεση στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών του Χιούστον (Houston Museum of Natural Science) στο Τέξας, η οποία περιλαμβάνει απολιθώματα ηλικίας 3,2 εκατομμυρίων ετών από τον σκελετό της Λούσι. Η φωτογραφία τραβήχτηκε την 28 Αυγούστου 2007. Η έκθεση των απολιθωμάτων ήταν η πρώτη εκτός Αιθιοπίας και είχε προκαλέσει κριτική από μερίδα ειδικών που θέωρησαν ότι τα απομεινάρια του διάσημου σκελετού ήταν πολύ εύθραυστα για να μετακινηθούν στο εξωτερικό Dave Einsel/Getty Images

Η Λούσι, ο διασημότερος αυστραλοπίθηκος που έζησε στην Αφρική πριν από 3,18 εκατομμύρια χρόνια, σκοτώθηκε πιθανότατα πέφτοντας από ένα δέντρο, ανακοίνωσαν σήμερα οι επιστήμονες που μελέτησαν τα απολιθώματά της.

«Υποθέτουμε είναι ότι η Λούσι τέντωσε το χέρι στην προσπάθειά της να μετριάσει την πτώση της», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ανθρωπολόγος Τζον Κάπελμαν –από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν– έχοντας αναλύσει από κοντά τα κατάγματα που είχαν υποστεί τα οστά της. Η μελέτη του δημοσιεύτηκε σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Η Λούσι ήταν ένας πιθηκάνθρωπος –δίποδος και ταυτόχρονα δενδρόβιος– και ανήκε στο είδος Australopithecus afarensis. Είχε ύψος μόλις 1,10 μέτρα. Πιθανολογείται ότι έπεσε από ύψος δώδεκα μέτρων, με ταχύτητα μεγαλύτερη των 56 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με τον καθηγητή. «Ο θάνατός της ήταν γρήγορος», διαβεβαίωσε ο Κάπελμαν.

Τα απολιθώματα της Λούσι εντοπίστηκαν το 1974 από Αμερικανούς και Γάλλους επιστήμονες στην περιοχή Άφαρ της Αιθιοπίας. Σχεδόν το 40% του σκελετού της βρέθηκε άθικτο. Για πολλά χρόνια θεωρείτο η «γιαγιά της ανθρωπότητας», όμως σήμερα οι επιστήμονες δεν πιστεύουν πια ότι ήταν άμεση πρόγονος του ανθρώπου αλλά μια «πολύ μακρινή εξαδέλφη».

Όμως η δημοτικότητα του απολιθώματος A.L.288-1 παρέμεινε τεράστια. Το όνομα «Λούσι» προέρχεται από το τραγούδι των Beatles «Lucy in the sky with diamonds», το οποίο άκουγαν οι ερευνητές που την ανακάλυψαν.

Ο Κάπελμαν μπόρεσε να εξετάσει λεπτομερώς τον σκελετό για πρώτη φορά το 2008, όταν η Λούσι έκανε εκτέθηκε σε αμερικανικά μουσεία, περνώντας και από το πανεπιστήμιο στο Όστιν όπου υποβλήθηκε σε σάρωση υψηλής ανάλυσης.

Φέτος τον Ιανουάριο, ο καθηγητής Κάπελμαν πήγε στην αιθιοπική πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα, όπου φιλοξενείται μόνιμα η Λούσι.

Μελετώντας τα απολιθώματα και τις εικόνες από την τρισδιάστατη σάρωση, ο Κάπελμαν παρατήρησε ότι το δεξί βραχιόνιο έφερε ένα ασυνήθιστο σπάσιμο. «Αυτού του είδους τα κατάγματα συμβαίνουν όταν το χέρι ακουμπήσει στο έδαφος κατά την πτώση. Δημιουργείται έτσι μια μοναδική υπογραφή στο ύψος του βραχιόνιου», εξήγησε.

Η υπόθεση του Κάπελμαν επιβεβαιώθηκε από τον ορθοπεδικό χειρουργό Δρ. Στίβεν Πιρς.

Τη θεωρία του Αμερικανού καθηγητή στηρίζουν και άλλα ευρήματα από κατάγματα που ανιχνεύθηκαν στον αριστερό ώμο, τον δεξί αστράγαλο, το αριστερό γόνατο, τη λεκάνη και σε ένα πλευρό.

«Θλιβερή είδηση, καημένη Λούσι», σχολίασε ο παλαιοανθρωπολόγος Ιβ Κοπέν, ο οποίος μετείχε στην ομάδα που ανακάλυψε τον σκελετό, μαζί με τον Αμερικανό Ντόναλντ Γιόχανσον και τον Γάλλο γεωλόγο Μορίς Ταϊέμπ.

«Τα δενδρόβια (ζώα) έχουν γενικά εντυπωσιακές ικανότητες ευκινησίας και ισορροπίας. Στα είκοσι χρόνια που μελετώ τα δενδρόβια (χιμπατζήδες, γορίλες κλπ) στο φυσικό περιβάλλον τους, δεν είδα ποτέ κάτι παρόμοιο», είπε ο Κοπέν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν διαφωνεί προκαταβολικά με την υπόθεση» που έκανε ο Κάπελμαν.

Ο τελευταίος αποκάλυψε ότι μέχρι τώρα έβλεπε τη Λούσι απλώς σαν «ένα κουτί με κόκκαλα».

Όταν αντιλήφθηκα την πιθανή αιτία θανάτου της, μπορούσα να την φανταστώ ξαπλωμένη στη ρίζα ενός δέντρου, να νιώσω συμπόνοια...

Ο Κάπελμαν αναμένει ότι η μελέτη του θα προκαλέσει έντονες συζητήσεις μεταξύ των επιστημόνων: «ορισμένοι θα συμφωνήσουν, άλλοι θα διαφωνήσουν». Εξέφρασε, όμως, την ικανοποίησή του που η κυβέρνηση της Αιθιοπίας θα δώσει στη δημοσιότητα τις ακτινογραφίες του γονάτου και του ώμου της Λούσι, ώστε όλοι να μπορέσουν να τις μελετήσουν και να καταλήξουν σε συμπεράσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ