ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ υποδέχονται τον 10.000ό πρόσφυγα από τη Συρία

Οι ΗΠΑ υποδέχονται τον 10.000ό πρόσφυγα από τη Συρία
Μια γυναίκα ποζάρει στον φωτογραφικό φακό, πλαισιωμένοι από δύο ανθρώπους ντυμένους ως Αγάλματα της Ελευθερίας, στην Times Square της Νέας Υόρκης, τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016 REUTERS/Carlo Allegri

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να υποδεχτούν τον 10.000ό Σύρο πρόσφυγα εντός της ημέρας, δηλαδή έναν μήνα πριν από την καταληκτική ημερομηνία που είχε ορίσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama), ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιώματων επικρίνουν συχνά την Ουάσιγκτον για έλλειψη αντίδρασης απέναντι στη μεταναστευτική κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στη Συρία.

Άλλοι, ωστόσο, καταγγέλλουν τον πρόεδρο Ομπάμα για «μαλακή» στάση, προβάλλοντας ως επιχείρημα τον κίνδυνο να αναμιχθούν τζιχαντιστές με τους πρόσφυγες.

«Πριν από έναν χρόνο, ανταποκρινόμενος στη παγκόσμια προσφυγική κρίση με τα εκατομμύρια των Σύρων που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τη βία και τις συγκρούσεις, ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από την κυβέρνηση να αυξήσει τον αριθμό των Σύρων προσφύγων στους οποίους θα μπορούσε να προσφερθεί ασφαλές καταφύγιο στις ΗΠΑ», υπενθύμισε σε ανακοίνωσή της η Σούζαν Ράις, η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

«Σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο έναν μήνα και πλέον πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία», που ήταν η 30ή Σεπτεμβρίου, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τη Ράις, ο 10.000ός Σύρος πρόσφυγας αναμένεται να φτάσει στις ΗΠΑ το απόγευμα τοπική ώρα.

Το θέμα της φιλοξενίας Σύρων προσφύγων στο αμερικανικό έδαφος έχει αναδειχθεί σε ένα από τα φλέγοντα ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας για τον Λευκό Οίκο, ιδίως μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015.

Οι περισσότεροι από τους Ρεπουμπλικανούς υποψήφιους, μεταξύ των οποίων και ο Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) που στο μεταξύ πήρε το χρίσμα του κόμματος, είχαν ζητήσει τότε να σταματήσει η υποδοχή Σύρων προσφύγων, εκφράζοντας φόβους ότι μαζί τους θα μπορούσαν να διεισδύσουν και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ