ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πρόοδο σημειώνουν οι διαπραγματεύσεις για την TTIP

ΗΠΑ: Πρόοδο σημειώνουν οι διαπραγματεύσεις για την TTIP
Keystone/LAURENT GILLIERON

Σε σύγκρουση φαίνεται να έρχονται οι δηλώσεις του εκπροσώπου των ΗΠΑ με αυτές της γερμανικής και της γαλλικής πλευράς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την TTIP.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ με στόχο τη σύναψη της διατλαντικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου TTIP (Διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων) σημειώνουν πρόοδο: «Οι διαπραγματεύσεις έχουν στην πραγματικότητα μια σταθερή πρόοδο.»

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση όμως φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με αυτήν του αντικαγκελαρίου της Γερμανίας και υπουργού Οικονομίας της χώρας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος την περασμένη Κυριακή δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αυτή έχουν «ντε φάκτο αποτύχει» μετά την άρνηση της Ευρώπης να αποδεχθεί κάποια αιτήματα των ΗΠΑ.

Παράλληλα και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σημείωσε ότι οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη «πάρα πολύ» από τις υψηλής ποιότητας προδιαγραφές και διαδικασίες που κατάφεραν οι Βρυξέλλες να διαπραγματευτούν σε ξεχωριστή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά. Προσέθεσε δε πως ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων για την TTIP παραμένει ασαφής, έπειτα από τρία χρόνια συνομιλιών και λόγω των αιτημάτων και των δύο υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ για επίδειξη προσοχής.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου της Γαλλίας Ματίας Φεκλ ο οποίος είπε πως οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις πρέπει να σταματήσουν και να ξεκινήσει ένας νέος γύρος συνομιλιών πάνω σε σωστή βάση, προσθέτοντας ότι θα το προτείνει αυτό στους ομολόγους του με τους οποίους θα συναντηθεί στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ διαπραγματεύονται για τη σύναψη της TTIP εδώ και τρία χρόνια, ενώ και οι δύο πλευρές επεδίωκαν την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους φέτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ