ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανική οργάνωση χαιρετίζει την ευρωπαϊκή απόφαση κατά της Apple

Αμερικανική οργάνωση χαιρετίζει την ευρωπαϊκή απόφαση κατά της Apple
Κινέζοι εργάτες προετοιμάζουν τα εγκαίνια ενός καταστήματος της Apple στο Χανγκτσόου (Hangzhou) της επαρχίας Ζετζιάνγκ (Zhejiang) στην Κίνα, την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015 REUTERS/Chance Chan/File Photo

Η αμερικανική οργάνωση AFT, που αγωνίζεται υπέρ της δίκαιης φορολογίας, χαιρέτισε σήμερα την απόφαση των Βρυξελλών, με την οποία ζητείται από την Apple να επιστρέψει στην Ιρλανδία το ποσό των 13 δισ. ευρώ.

Ο αμερικανική πολυεθνική κατηγορείται ότι επωφελήθηκε από τα «φορολογικά πλεονεκτήματα» που της παραχώρησε η ιρλανδική κυβέρνηση και τα οποία θεωρούνται παράνομη κρατική επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε μια σπάνια αντίδραση υποστήριξης από αμερικανική οργάνωση προς τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, η AFT (Americans for Tax Fairness / Αμερικανοί υπέρ των Δίκαιων Φόρων) «χαιρετίζει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά ενέργειες κατά της Ιρλανδίας σε αυτήν την περίπτωση κρατικής βοήθειας».

Στην AFT μετέχουν 425 τοπικές οργανώσεις των ΗΠΑ.

Το λάθος του υπουργείου Οικονομικών

«Η μυστική συμφωνία της Apple επιτρέπει στην εταιρεία να αποφεύγει την καταβολή δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλει από τις δραστηριότητές της σε όλον τον κόσμο, χρήματα τα οποία επωμίζονται οι φορολογούμενοι τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Φρανκ Κλεμέντε (Frank Clemente).

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι από το 2003 μέχρι το 2014 ο φόρος που κατέβαλε η εταιρεία υπολογιζόταν με συντελεστή μικρότερο του 1%.

«Είναι πραγματικά απογοητευτικό να βλέπουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών (των ΗΠΑ) επικρίνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επειδή επιδιώκει να εισπράξει τα ποσά που αντιστοιχούν στις χώρες-μέλη», συνεχίζει η AFT.

«Αντί να απορρίπτει» την ενέργεια αυτή των Βρυξελλών, το υπουργείο «θα έπρεπε να προβάλει με σθένος τις δικές του διεκδικήσεις απέναντι στην Apple για τη μαζική μεταφορά των κερδών της στο εξωτερικό», τονίζει η οργάνωση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της AFT, η εταιρεία διαθέτει στο εξωτερικό κέρδη ύψους 230 δισ. δολαρίων.

Η απάντηση του Τιμ Κουκ

Η Apple έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση της Κομισιόν.

Σε επιστολή του προς την «κοινότητα της Apple στην Ευρώπη», ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τιμ Κουκ (Tim Cook) ανέφερε ότι «η Apple δεν ζήτησε ποτέ, ούτε της χορηγήθηκε καμία ιδιαίτερη συμφωνία».

Στην ίδια επιστολή, το αφεντικό της Apple κάνει μια ιστορική αναφορά στο Κορκ (Cork) της Ιρλανδίας και την ανεργία στην Ευρώπη, δίνοντας γραμμή υπεράσπισης.

Τριάντα έξι χρόνια πριν, πολύ πριν τα iPhone, iPod ή και τα Mac, ο Στιβ Τζομπς έστησε τις πρώτες επιχειρήσεις της Apple στην Ευρώπη. Εκείνη την εποχή, η εταιρεία γνώριζε ότι για να εξυπηρετήσει τους πελάτες στην Ευρώπη χρειαζόταν μία βάση εκεί. Έτσι, τον Οκτώβριο του 1990, η Apple άνοιξε ένα εργοστάσιο στο Κορκ της Ιρλανδίας με 60 εργαζομένους.

Εκείνη την εποχή, το Κορκ υπέφερε από υψηλή ανεργία και εξαιρετικά χαμηλές επενδύσεις. Αλλά, η ηγεσία της Apple αναγνώρισε μια κοινότητα πλούσια σε ταλέντο, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί αν η εταιρεία ήταν αρκετά καλότυχη ώστε να πετύχει.

Έκτοτε επιχειρούμε διαρκώς στο Κορκ, ακόμα και σε περιόδους αβεβαιότητας για την ίδια μας την επιχείρηση. Σήμερα, απασχολούμε σχεδόν 6.000 ανθρώπους σε όλη την Ιρλανδία. Η μεγάλη πλειοψηφία βρίσκεται ακόμα στο Κορκ –συμπεριλαμβανουμένων των πρώτων μας εργαζομένων–, εκτελώντας μια ευρεία ποικιλία λειτουργιών ως μέρος του παγκόσμιου αποτυπώματος της Apple. Αμέτρητες πολυεθνικές εταιρείες ακολούθησαν την Apple και επένδυσαν στο Κορκ και, σήμερα, η τοπική οικονομία είναι ισχυρότερη όσο ποτέ άλλοτε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ