ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ–Ρέντσι: Επιτελέστηκε πρόοδος σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό

Μέρκελ–Ρέντσι: Επιτελέστηκε πρόοδος σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στη συνέντεξη Τύπου κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης ιταλογερμανικής συνόδου στις εγκαταστάσεις της Ferrari στο Μαρανέλο, την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016 REUTERS/Max Rossi

Με βασικές αναφορές στην οικονομία, στο μέλλον της Ευρώπης και στο μεταναστευτικό ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι (Matteo Renzi) και της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel), στο πλαίσιο της προγραμματισμένης ιταλογερμανικής διμερούς συνόδου στο Μαρανέλο (Maranello).

«Η Γερμανία πέρυσι υποδέχθηκε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Δηλαδή, δέκα φορές περισσότερους απ' ό,τι η Ιταλία. Είναι σημαντικό να εργασθούμε μαζί, με προσήλωση στην αρχή του επαναπατρισμού όσων δεν δικαιούται τη χορήγηση ασύλου», δήλωσε ο Ρέντσι.

Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει να συνεχιστούν οι διαδώσεις ανθρώπινων ζωών».

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρέπει να χρωματισθεί όλο και πιο ζωηρά το μέλλον της, με θάρρος, επενδύσεις και καινοτομίες».

«Δεν μοιράζονται σχολικοί έλεγχοι στην Ευρώπη, όπως νομίζει κάποιες φορές και η κοινή μας γνώμη. Εμείς λάβαμε τις δεσμεύσεις μας, πρώτα απ’ όλα ενώπιον των Ιταλών πολιτών», κατέστησε σαφές ο Ρέντσι.

Δήλωσε, παράλληλα, ότι «με τη Γερμανία, κάποιες φορές οι απόψεις μας σε επιμέρους θέματα διαφέρουν, αλλά μας ενώνει η επίγνωση της αξίας της Ευρώπης».

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Ρώμη, η καγκελάριος Μέρκελ ανακοίνωσε από την πλευρά της, ότι η Γερμανία πρόκειται να συνεργασθεί με την Ιταλία για την ανοικοδόμηση ενός εκ των σχολείων που κατεστράφηκαν στο Αματρίτσε (Amatrice) από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου.

Αναφορικά δε με τα οικονομικά ζητήματα της ατζέντας, αναφέρθηκε με έμφαση στη σημασία της ψηφιακής τεχνολογίας και στη βιομηχανική παραγωγή.

«Στο μεταναστευτικό συνεργαζόμαστε στενά. Όποιος δεν δικαιούται να μείνει στην Ευρώπη πρέπει να επαναπατρισθεί. Στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο, έχασαν τη ζωή τους πολλά άτομα, και εμείς έχουμε χρέος να καταπολεμήσουμε την παρανομία και τους διακινητές», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι στο μεταναστευτικό «πολλά έγιναν και πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν», ενώ συμφώνησε με τον Ιταλό ομόλογό της ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία και να δοθούν βοήθειες στις χώρες προέλευσης των μεταναστών.

«Πρέπει να ελέγξουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, αλλά επιτελέσαμε ήδη ουσιαστική πρόοδο», τόνισε η καγκελάριος, ξεκαθαρίζοντας ότι η Γερμανία θα πράξει ό,τι της αρμόζει και στο θέμα των μετεγκαταστάσεων.

Από τη σημερινή ιταλογερμανική σύνοδο προέκυψε με σαφήνεια ότι το Βερολίνο δίνει ιδιαίτερο βάρος στην καταγραφή και στην ταυτοποίηση των αφιχθέντων μεταναστών και προσφύγων, «κάτι που βοηθά και σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα», όπως δήλωσε η Μέρκελ.

Σε σχέση με την ανοικοδόμηση μετά τον σεισμό του Αματρίτσε, ο Ματέο Ρέντσι υπογράμμισε ότι η χώρα του «θα παρουσιάσει ένα σοβαρό και διαφανές σχέδιο», το οποίο θα αφορά και την αντισεισμική θωράκιση όλης της Ιταλίας.

«Μόνο στη συνέχεια θα κάνουμε χρήση όλων των έκτακτων πόρων που προβλέπονται από την Ένωση», εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός και αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος. «Θα βρούμε μια λογική, σωστή λύση, όταν η Ιταλία καταθέσει το σχέδιό της», αντέτεινε η αρχηγός των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών..

Τέλος, ο Ρέντσι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αυτοκινητοβιομηχανία Ferrari, στις εγκαταστάσεις της οποίας διεξάγεται η ιταλογερμανική σύνοδος, θα διαθέσει ένα αυτοκίνητό της, το οποίο θα δημοπρατηθεί με τιμή εκκίνησης ένα εκατομμύριο ευρώ, για την στήριξη των σεισμοπαθών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ