ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών για το σκάνδαλο στην «αστυνομία της αστυνομίας»

Ρουμανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών για το σκάνδαλο στην «αστυνομία της αστυνομίας»
Φωτογραφία αρχείου από την 14 Ιανουαρίου 2012 και τις διαμαρτυρίες κατά των μέτρων λιτότητας της τότε κυβέρνησης, με περικοπές μισθών και φορολογικές αυξήσεις ώστε να ικανοποιηθούν οι όροι των ΔΝΤ και ΕΕ Mugur Varzariu/Getty Images

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας Πέτρε Τόμπα (Petre Tobă) ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από το αξίωμά του μετά την εμπλοκή του σε ένα σκάνδαλο κατάχρησης κεφαλαίων που συγκλονίζει την «αστυνομία της αστυνομίας».

«Αποφάσισα να παραιτηθώ ώστε να μην εμπλακεί το υπουργείο σε ένα σκάνδαλο, τρεις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τόμπα, απορρίπτοντας «σθεναρά (...) τις κατηγορίες» σε βάρος του.

Οι Ρουμάνοι καλούνται να εκλέξουν τη νέα κυβέρνησή τους στις 11 Δεκεμβρίου, ενώ το πολιτικό κλίμα στη χώρα είναι τεταμένο λόγω των πολλών υποθέσεων διαφθοράς που αγγίζουν τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα.

Ο Τόμπα ήταν μέλος της κυβέρνησης τεχνοκρατών που ανέλαβε την εξουσία πριν από περίπου έναν χρόνο, στις 31 Οκτωβρίου 2015, μετά από την πυρκαγιά που σκότωσε 64 νέους σε μια ντισκοτέκ του Βουκουρεστίου.

Η Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA) κατηγορεί τον πρώην υπουργό ότι αρνήθηκε στους εισαγγελείς να έχουν πρόσβαση σε έγγραφα που έχουν χαρακτηριστεί «αμυντικά απόρρητα» και αφορούσαν κάποιες απροσδόκητες αγορές που έκανε η Γενική Αστυνομική Επιθεώρηση (DIPI). Σύμφωνα με την DNA, η DIPI αγόρασε μεταξύ άλλων «παιδικά σπιτάκια με σκάμματα άμμου, τράπουλες, ένα παιχνίδι με βελάκια, έναν ηλεκτρικό φούρνο» έναντι 11.700 ευρώ.

Συνολικά 24 αξιωματικοί της DIPI κατηγορούνται για πλαστογραφία και κατάχρηση ποσού 49.000 ευρώ.

Η έρευνα ξεκίνησε πέρσι τον Οκτώβριο, μετά τον θάνατο ενός μοτοσικλετιστή της αστυνομίας που συνόδευε τον πρώην πρωθυπουργό, προηγούμενο υπουργό Εσωτερικών και πρώην στρατηγό Γκαμπριέλ Οπρέα (Gabriel Oprea), η αυτοκινητοπομπή του οποίου κινείτο με υπερβολική ταχύτητα. Οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι ο Οπρέα χρησιμοποιούσε καταχρηστικά αστυνομική συνοδεία και επιπροσθέτως διέθετε ένα ακριβό αυτοκίνητο που είχε αγοραστεί για λογαριασμό του από την DIPI, κατά παράβαση του νόμου.

Η DNA ζήτησε σήμερα από τη Γερουσία να άρει την ασυλία του πρώην υπουργού, τον οποίο κατηγορεί για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας» για τον θάνατο του αστυνομικού συνοδού του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ