ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές-ΗΠΑ: Ποσό ρεκόρ χρηματικών ενισχύσεων συγκέντρωσε η Χίλαρι Κλίντον

Εκλογές-ΗΠΑ: Ποσό ρεκόρ χρηματικών ενισχύσεων συγκέντρωσε η Χίλαρι Κλίντον
REUTERS

Η Χίλαρι Κλίντον γνωστοποίησε χθες ότι εξασφάλισε συνεισφορές-ρεκόρ τον Αύγουστο, κυρίως χάρη στα αλλεπάλληλα, πανάκριβα ιδιωτικά γεύματα για την συγκομιδή κεφαλαίων που προορίζονται για την προεκλογική της εκστρατεία, τα οποία οργάνωσαν διάφορες διασημότητες, από τον Έρβιν «Μάτζικ» Τζόνσον ως τον Τζάστιν Τίμπερλεϊκ.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο συγκέντρωσε πάνω από 140 εκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα, μεγάλο μέρος των οποίων πάντως (81 εκατ.) θα καταλήξει στο Δημοκρατικό κόμμα, όχι στο ταμείο της δικής της εκστρατείας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ η Κλίντον μπήκε στον Σεπτέμβριο με διαθέσιμα 68 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει μεγάλες διαφημιστικές εκστρατείες ως τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.
Συγκριτικά, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε συγκεντρώσει συνολικά 97 εκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο του 2012, 84 εκ των οποίων διατέθηκαν στην εκστρατεία του, υπενθυμίζει η εφημερίδα The New York Times.

Η Χίλαρι Κλίντον εμφανίστηκε σε λιγοστές προεκλογικές συγκεντρώσεις τον Αύγουστο, αλλά αντιθέτως πήρε μέρος σε 37 ιδιωτικές εκδηλώσεις για την συγκέντρωση χρημάτων σε 11 πολιτείες και στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι ιδιωτικές εκδηλώσεις αυτές έγιναν κυρίως στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, όπου έχουν την έδρα τους διασημότητες του Χόλιγουντ και αφεντικά διαφόρων εταιρειών της Σίλικον Βάλεϊ, καθώς και στη Νέα Υόρκη.

Ο συνυποψήφιός της Κλίντον, ο Τιμ Κέιν, συμμετείχε σε 35 τέτοιες εκδηλώσεις, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα σε δύο.

Το ελάχιστο καταβλητέο ποσό για να εξασφαλίσει κανείς πρόσκληση σε τέτοιες εκδηλώσεις, αποκτώντας έτσι την ευκαιρία να δει από κοντά την υποψήφια, κυμαίνεται από τα 500 ως τα... 250.000 δολάρια. Όσο μεγαλύτερη η συνεισφορά, τόσο πιο αποκλειστική η εκδήλωση.

Για παράδειγμα, σε ένα κοκτέιλ την 20ή Αυγούστου στην έκταση όπου βρίσκεται η κατοικία του πρώην αφεντικού του κινηματογραφικού κολοσσού Universal Φρανκ Μπιόντι, στο νησί Μάρθας Βάινγιαρντ, συνωθήθηκαν 700 πρόσωπα. Όμως από αυτά, μόλις τα 30 εξασφάλισαν πρόσκληση για το δείπνο που οργανώθηκε σε μικρή απόσταση από εκεί, σε ένα οίκημα της Λιν Φόρεστερ ντε Ροτσίλντ. Το αντίτιμο της εισόδου; 50.000 δολάρια.

Στο Λος Άντζελες, το ποσό που έπρεπε να καταβάλει κανείς για να συμμετάσχει, μαζί με άλλους περίπου εκατό συνδαιτυμόνες, στο γεύμα που οργάνωσαν ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και η σύζυγός του Τζέσικα Μπιλ στο σπίτι τους στους λόφους του Χόλιγουντ ανερχόταν σε 33.400 δολάρια. Ακόμη πιο αποκλειστικό ήταν το δείπνο διάρκειας δύο ωρών, με προσκεκλημένα περίπου είκοσι πρόσωπα, στο σπίτι της χήρας του Στιβ Τζομπς, Λορίν. Καθένα από τα πρόσωπα αυτά κατέβαλε τουλάχιστον 200.000 δολάρια – δηλαδή το σύνολο του ποσού που συγκεντρώθηκε ήταν τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια δολάρια.

Βάσει του νόμου, οποιαδήποτε χρηματική ενίσχυση στην εκστρατεία της Κλίντον δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 2.700 δολαρίων για την προκριματική διαδικασία και άλλων 2.700 δολαρίων για τις προεδρικές εκλογές. Πέραν αυτού του ορίου τα χρήματα κατανέμονται στις επιτροπές του Δημοκρατικού κόμματος ανά πολιτεία.

Το ύψος των συνεισφορών στην εκστρατεία του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ τον Αύγουστο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ