ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για το θέμα της Συρίας

Πούτιν: Βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για το θέμα της Συρίας
REUTERS/Alexander Zemlianichenko

Ρωσία και ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τη Συρία, παρά τις διαφορές τους όσον αφορά το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση της σύγκρουσης, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος στο Bloomberg.

Να σημειωθεί ότι σε δύο ημέρες, είναι η έναρξη της συνόδου G20 στην Κίνα, όπου δεν είναι ακόμα γνωστό αν οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν κατ' ιδίαν.

Όπως δήλωσε στη συνέντευξή του ο Ρώσος Πρόεδρος:

Κατά την άποψή μου κινούμαστε σταδιακά προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν αποκλείω ότι μπορεί στο εγγύς μέλλον να συμφωνήσουμε πάνω σε κάτι και να δείξουμε τη συμφωνία αυτή στην παγκόσμια κοινότητα. Προς το παρόν, αν και είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε, ωστόσο μου φαίνεται ότι προχωρούμε, όπως είπα ήδη, προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ απέτυχαν την περασμένη εβδομάδα να καταλήξουν σε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας αλλά και σε κατάπαυση του πυρός σε πανεθνικό επίπεδο στη Συρία.

Ωστόσο και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να οριστικοποιήσουν τις σχετικές λεπτομέρειες για την επίτευξη της συμφωνίας κατά τις επαφές τους στη Γενεύη.

Το φλερτ μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον για το θέμα της Συρίας έχει αναζωπυρωθεί τον τελευταίο μήνα μετά από απανωτές τηλεφωνικές συνομιλίες αλλά και συναντήσεις μεταξύ των δύο υπουργων Εξωτερικών. Οι δυό χώρες "πιέστηκαν" να καταλήξουν σε μια συμφωνία μετά τις δραματικές εξελίξεις στο Χαλέπι και την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη μαρτυρική πόλη.

Τότε ήταν που οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως έχουν σχέδιο για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε είτε να δοθεί υλική βοήθεια στους κατοίκους, είτε να απομακρυνθούν οι Σύροι πολίτες που θα το επιθυμούσαν. Οι Αμερικανοί αντέδρασαν θετικά ωστόσο εξέφρασαν ορισμένες ενστάσεις. Παρά ταύτα οι συριακές δυνάμεις συνεπικουρούμενες από αεροσκάφη της Ρωσίας άνοιξαν αυτούς τους διαδρόμους.

Κατά διαστήματα ο Τζον Κέρι έχει δεχθεί επικρίσεις στο εσωτερικό της χώρας τους με αρκετούς εκ των επικριτών του να αναφέρουν πως έχει πέσει ήδη σε μια καλοστημένη παγίδα των Ρώσων σε ό,τι αφορά τη συριακή κρίση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ