ΚΟΣΜΟΣ

Γιλντιρίμ: Θα επιδιώξουμε την εξομάλυνση των σχέσεων με Συρία και Αίγυπτο

Γιλντιρίμ: Θα επιδιώξουμε την εξομάλυνση των σχέσεων με Συρία και Αίγυπτο
REUTERS/Osman Orsal

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του επιδιώκει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο και τη Συρία, δύο χώρες στις οποίες η Άγκυρα στηρίζει την αντιπολίτευση.

Όπως είπε σε ομιλία του:

Εξομαλύναμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία και το Ισραήλ. Τώρα, αν θέλει ο Θεός, η Τουρκία έλαβε μια σοβαρή πρωτοβουλία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο και τη Συρία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιλντιρίμ εκφράζει την επιθυμία να εξομαλύνει τις σχέσεις της Άγκυρας με το Κάιρο, οι οποίες επιδεινώθηκαν μετά την ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι -στενό σύμμαχο του Ερντογάν- από τον στρατό, το καλοκαίρι του 2013.

Όσον αφορά τις σχέσεις με τη Συρία, η Τουρκία στηρίζει τους αντάρτες που μάχονται τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και θεωρεί την αποχώρηση του τελευταίου από την εξουσία ως αναγκαία προϋπόθεση για την επίλυση της κρίσης.

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα ο Γιλντιρίμ άφησε να εννοηθεί ότι η Άγκυρα αλλάζει οπτική και ότι ο Άσαντ θα μπορούσε να παραμείνει "προσωρινά" πρόεδρος.

Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον περασμένο Μάιο, ο Τούρκος πρωθυπουργός επιδιώκει να ανανεώσει την τουρκική πολιτική και τις σχέσεις με τους "γείτονες". Τον Ιούνιο επαναπροσέγγισε τη Ρωσία –σύμμαχο του Άσαντ– και το Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ