Συρία: Οι δυνάμεις του Άσαντ πολιορκούν ξανά το ανατολικό Χαλέπι
Καπνός βγαίνει από τη νοτιοανατολική συνοικία Ραμούσα στο Χαλέπι, τη Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016 - Πηγή: REUTERS/Abdalrhman Ismail

Οι νοτιοανατολικές συνοικίες του Χαλεπίου που ελέγχονται από τους αντάρτες τελούν και πάλι υπό πολιορκία από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ (Bashar al-Assad), καθώς οι τελευταίες κατέλαβαν τρεις στρατιωτικές ακαδημίες, που είχαν πέσει εδώ και έναν μήνα στα χέρια των ανταρτικών δυνάμεων.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντουλραχμάν (Rami Abdulrahman) «ο στρατός κατέλαβε την ακαδημία Πυροβολικού και ελέγχει πλέον τις τρεις στρατιωτικές σχολές. Κατά συνέπεια, οι συνοικίες του Χαλεπίου τελούν και πάλι υπό πολιορκία».

Οι τρεις στρατιωτικές ακαδημίες βρίσκονται στα νότια περίχωρα του Χαλεπίου, της κάποτε οικονομικής πρωτεύουσας της Συρίας. Με την κατάληψή τους, κλείνει ερμητικά κάθε δίοδος τροφοδοσίας των συνοικιών που βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών στις οποίες κατοικούν 250.000 άνθρωποι.

Το Χαλέπι είναι κομμένο στα δύο από τον Ιούλιο 2012, χωρισμένο στις δυτικές συνοικίες που τελούν υπό τον έλεγχο του καθεστώτος και τις ανατολικές συνοικίες που ελέγχονται από τις δυνάμεις των ανταρτών.

Στις 6 Αυγούστου, οι αντάρτες με τη βοήθεια του Jabhat Fateh Al-Sham (Μετώπου Κατάκτησης της Συρίας –πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα) εκδίωξαν τις δυνάμεις της Δαμασκού από το νότιο τμήμα του Χαλεπίου και έσπασαν την πολιορκία των συνοικιών τους που είχε αρχίσει από τις 17 Ιουλίου.

Τότε, και υπό το κράτος του ενθουσιασμού, η εξόριστη συριακή πολιτική αντιπολίτευση είχε δηλώσει ότι η κατάληψη του Χαλεπίου από τους αντάρτες είναι θέμα χρόνου. Από τότε, ο συριακός στρατός –με την υποστήριξη των Δυνάμεων Εθνικής Αμυνας, των μαχητών της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και των Ιρανών, καθώς και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας– προσπαθούσε αδιάκοπα να ανακαταλάβει τις χαμένες του θέσεις στο Χαλέπι.

Η νίκη αυτή του καθεστώτος της Δαμασκού έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία η Μόσχα –ο βασικός του σύμμαχος– υπαναχωρεί ως προς ορισμένα σημεία στις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για τη Συρία, καθιστώντας αδύνατη βραχυπρόθεσμα συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στις δύο δυνάμεις, όπως ανακοίνωσαν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Διαβάστε επίσης