ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: τουλάχιστον 43 οι νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις

Συρία: τουλάχιστον 43 οι νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις
REUTERS/Ismail Zitouny

Πέντε εκρήξεις στη Συρία σκότωσαν σήμερα τουλάχιστον 43 ανθρώπους, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι εκρήξεις οφείλονται σε βομβιστικές επιθέσεις και σημειώθηκαν σε τρεις συριακές πόλεις και σε περιοχή δυτικά της Δαμασκού. Δύο εξ αυτών (Ταρτούς και Χομς) τελούν υπό τον έλεγχο του καθεστώτος Άσαντ και βρίσκονται στη δυτική ακτή της χώρας, ενώ η τρίτη, η Χασάκα, μία πόλη της βορειοανατολικής χώρας, ελέγχεται κυρίως από τις συριακές κουρδικές δυνάμεις.

Στην Ταρτούς σημειώθηκαν δύο ταυτόχρονες εκρήξεις στην γέφυρα της Αρζούνα, με τουλάχιστον 30 νεκρούς και 45 τραυματίες, καθιστώντας την την πιο αιματηρή επίθεση. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο και η δεύτερη σημειώθηκε όταν καμικάζι πυροδότησε τη ζώνη του με τα εκρηκτικά, την ώρα που άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να βοηθήσουν αυτούς που τραυματίστηκαν στην πρώτη. Ο τρόπος αυτός είναι χαρακτηριστικός των τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους.

Στη Χομς, πόλη της κεντρικής Συρίας, η έκρηξη συνέβη επίσης σε παγιδευμένο αυτοκίνητο σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους και τραυματίζοντας επτά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Χασάκα, την οποία ελέγχουν σχεδόν στο σύνολό της οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, στόχος της επίθεσης ήταν ένα σημείο ελέγχου των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας. Την ευθύνη για την συγκεκριμένη επίθεση αυτοκτονίας ανέλαβε η οργάνωση ΙΚ σύμφωνα με το Amaq, το πρακτορείο της οργάνωσης.

Η τελευταία επίθεση σημειώθηκε πάνω σε δρόμο δυτικά της Δαμασκού προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό τριών, σύμφωνα με το SANA, ενώ τo Παρατηρητήριο κάνει λόγο για τρεις νεκρούς από την επίθεση αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ