ΚΟΣΜΟΣ

Πρόσφυγες: Στη «γραμμή» ντε Μεζιέρ για τις επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα και η Κομισιόν

Πρόσφυγες: Στη «γραμμή» ντε Μεζιέρ για τις επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα και η Κομισιόν
eurokinissi/φωτογραφία αρχείου

Ο κανονισμός του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες αναθεωρείται, αλλά έως ότου αυτό συμβεί, οι ελληνικές Αρχές οφείλουν να εφαρμόσουν τον υφιστάμενο.

Αυτή ήταν η τοποθέτηση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιας για θέματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό, όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την πολύκροτη δήλωση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ότι μπορεί να υπάρξουν νέες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία προς την Ελλάδα.

Όπως σημείωσε η Μπερτό, στόχος των Βρυξελλών είναι επιστροφή της Ελλάδας στα στάνταρ του συστήματος του Δουβλίνου, κάτι που επιτρέπει επαναπροωθήσεις στη χώρα εισόδου στην Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι η Συνθήκη του Δουβλίνου προβλέπει την επιστροφή μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα που να δικαιολογούν την παραμονή τους, στο κράτος μέλος από το οποίο εισήλθαν αρχικά στην ΕΕ. Από το 2011 όμως, τα Κράτη-μέλη δεν έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν μη καταγεγραμμένα άτομα στην Ελλάδα, έπειτα από δύο αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διαπίστωσε «δομικές ελλείψεις στο ελληνικό σύστημα ασύλου».

Για το ζήτημα αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε συντάξει μια Σύσταση στην Ελλάδα από φέτος τον Φεβρουάριο, με τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λάβει για να ξαναρχίσουν οι μεταφορές από την ΕΕ.

Η Νατάσα Μπερτό μάλιστα υπενθύμισε ότι ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έχει στείλει επιστολές στα κράτη μέλη της ΕΕ, ζητώντας να επιταχύνουν την απορρόφηση των προσφύγων, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν δικαίωμα μετεγκατάστασης.

Η ίδια πάντως παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης προσφύγων προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ