ΚΟΣΜΟΣ

G20: Επανέφερε την πρόταση δημιουργίας «ζώνης ασφαλείας» στη Συρία ο Ερντογάν

G20: Επανέφερε την πρόταση δημιουργίας «ζώνης ασφαλείας» στη Συρία ο Ερντογάν
REUTERS/ DAMIR SAGOLJ

Την πρόταση δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας στη Συρία, όπου δεν θα σημειώνονται μάχες και η οποία θα βοηθήσει στον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από την αραβική χώρα επανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση των παγκόσμιων δυνάμεων στη Σύνοδο Κορυφής των G20.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Aμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε την πρόταση για μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στη Συρία.

Τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στη βόρεια Συρία πριν από περίπου δύο εβδομάδες, απωθώντας τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και Κούρδους μαχητές από μια έκταση 90 χλμ., σε μια προσπάθεια –όπως υποστηρίζει η Άγκυρα- να προστατέψει τα σύνορά της.

"Οι Σύροι πολίτες που βρίσκονται στην χώρα μας και όσοι θέλουν να μεταναστεύσουν από την Συρία μπορούν τώρα να βρουν την ευκαιρία να ζήσουν πιο ειρηνικά στην πατρίδα τους και στις κατοικίες τους", δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην περιοχές που εκκαθαρίστηκαν από μαχητές.

"Μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων μπορεί να δημιουργηθεί εκεί και αυτή ήταν η πρόταση που έκανα και στον Ομπάμα και στον Πούτιν. Αυτό θα επιτευχθεί με τις δυνάμεις του δυτικού συνασπισμού. Κάνουμε προσπάθεια για να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα", προσέθεσε.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην πρόταση μιας αντίστοιχης «ζώνης ασφαλείας» που θα απλώνεται σε περιοχή 40 χλμ στα σύνορα των δύο χωρών στη Σύνοδο Κορυφής των G20 της περασμένης χρονιάς στην τουρκική πόλη Αντάλια, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή.

"Στην σύνοδο κορυφής στην Αντάλια, είπαμε επίμονα σε όλους τους ηγέτες ότι μπορούμε να λύσουμε την μεταναστευτική κρίση, ορίζοντας μια ζώνη ασφαλείας", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος από την Κίνα. "Τώρα, σε αυτή την σύνοδο επίσης, φέραμε αυτό το θέμα με όλους τους φίλους μας", προσέθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως συνεργάζεται με τις δυνάμεις του δυτικού συνασπισμού (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) και την Ρωσία για την εφαρμογή μιας εκεχειρίας στο Χαλέπι πριν από την έναρξη της μουσουλμανικής γιορτής Έιντ αλ Άντχα, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 11 Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ