ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Δημοσκόπηση CNNi - Προβάδισμα Τραμπ έναντι της Κλίντον

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Δημοσκόπηση CNNi - Προβάδισμα Τραμπ έναντι της Κλίντον
REUTERS/David Becker/Nancy Wiechec/Files

Μόλις εννέα εβδομάδες πριν τη Μεγάλη Τρίτη όταν και θα εκλεγεί ο νέος Αμερικανός Προέδρος, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζει μικρό προβάδισμα έναντι της αντιπάλου του των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, σε νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του CNN International.

Ο Τραμπ προηγείται με μόλις δύο μονάδες, συγκεντρώνοντας ποσοστό 45% έναντι 43% της Χίλαρι, γεγονός που δείχνει ότι μέχρι τις 8 Νοεμβρίου αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη ανάμεσα στους δύο.

Επιπλέον, κανένας από τους υποψηφίους των υπολοίπων κομμάτων δεν εμφανίζεται να αποκτά το απαραίτητο 15% που ορίζεται από την Επιτροπή για τη διεκδίκηση υποψηφιότητας.

cnn i 2

ΠΗΓΗ: CNN International

Μάλιστα προκαλεί εντύπωση ότι οι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι δεν έχουν έχουν καν ακουστά τους άλλους δύο υποψηφίους διεκδικητές για την προεδρία –ποσοστό 33% δηλώνει ότι δεν έχει ακούσει ποτέ τον Γκάρι Τζόνσον, ενώ 37% των ψηφοφόρων δεν γνωρίζουν την υποψήφια Τζιλ Στέιν.

cnn i

ΠΗΓΗ: CNN International

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας όπως το φύλο, την ηλικία, τη φυλή, το επίπεδο εκπαίδευσης και τις κομματικές προτιμήσεις. Ενώ υπάρχει συσπείρωση των ψηφοφόρων που υποστηρίζουν τα δύο κόμματα, οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι δηλώνουν σε ποσοστό 49% ότι θα υποστηρίξουν τον Τραμπ, με το ποσοστό της Κλίντον να φτάνει μόλις στο 29%.

Όσον αφορά το φύλο, οι γυναίκες υποστηρίζουν την Κλίντον με ποσοστό 53% έναντι του Τραμπ (38%), ενώ το αντίστροφο ισχύει για τους άντρες (Τραμπ 54%-Κλίντον 32%). Επιπλέον, οι νέοι ψηφοφόροι κάτω των 45 ετών υποστηρίζουν Κλίντον σε ποσοστό 54%, ενώ ο Τραμπ συγκεντρώνει μόλις 29%. Οι ψηφοφόροι άνω των 45 ετών υποστηρίζουν Τραμπ (54%), ενώ Κλίντον σε ποσοστό 39%.

Οι λευκοί υποστηρίζουν κυρίως τον Τραμπ (55% έναντι 34%), ενώ οι υπόλοιποι την Κλίντον (71% έναντι 18%). Οι περισσότεροι απόφοιτοι πανεπιστημίων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν την υποψήφια των Δημοκρατικών, ενώ η χαμηλότερης εκπαίδευσης ψηφοφόροι στρέφονται προς τον Τραμπ.

Με τους δύο υποψήφιους να εναλλάσσονται στην πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους δύο μηνών και το πρώτο debate να είναι προγραμματισμένο για τις 26 Σεπτεμβρίου τα επιτελεία των δύο βασικών υποψηφίων αναμένεται να δώσουν μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή.

Δείτε εδώ όλη την δημοσκόπηση του CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ