ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη συμφωνία για το προσφυγικό, λέει ο ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας

Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη συμφωνία για το προσφυγικό, λέει ο ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας
REUTERS/ Guglielmo Mangiapane

«Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό πριν δοθεί στους Τούρκους υπηκόους το δικαίωμα να ταξιδεύουν στο χώρο Σένγκεν χωρίς διαβατήριο» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ντάνιελ Μίτοβ.

«Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να ισχύσει, να εφαρμοστεί», τόνισε ο Μίτοβ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters και πρόσθεσε:

Αυτό στο οποίο θέλουμε να δώσουμε έμφαση είναι ότι η συμφωνία επανεισδοχής πρέπει να εφαρμοστεί πριν καταργηθεί η βίζα.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο και να βρούμε τρόπο να μειώσουμε τη θερμοκρασία της ρητορικής που έχει ανακύψει», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Παράλληλα τάχθηκε κατά της άρσης των κυρώσεων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία, καθώς, όπως είπε, η Μόσχα επέδειξε πλήρη αδιαφορία για το διεθνές δίκαιο στην ουκρανική κρίση.

«Η Ρωσία παραβίασε κατάφωρα τη διεθνή τάξη και το διεθνές δίκαιο. Αυτό δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες και το μόνο ειρηνικό μέσο που διαθέτουμε είναι οι κυρώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Μέχρι να εφαρμοστούν πλήρως οι συμφωνίες του Μινσκ, δεν νομίζω ότι εκπληρώνεται κανένας από τους όρους για την άρση των κυρώσεων».

Πιστός σύμμαχος της Μόσχας την εποχή που ανήκε στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο, η Βουλγαρία – σήμερα κράτος μέλος του NATO – συνεχίζει να εξαρτάται απόλυτα από τη Ρωσία όσον αφορά στην ενέργεια.

«Θα ήταν καλό για εμάς εάν βελτιωνόταν η οικονομική σχέση, αλλά υπάρχουν σοβαρότερα ζητήματα στο τραπέζι», τόνισε ο Μίτοβ. «Η εμπιστοσύνη έχει χαθεί και χρειάζεται να ανοικοδομήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη χωρίς προπαγάνδα ή διαστρέβλωση της αλήθειας», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ