ΚΟΣΜΟΣ

Άλλοι 400 Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ για την ανακατάληψη της Μοσούλης

Άλλοι 400 Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ για την ανακατάληψη της Μοσούλης
Murat Kula Anadolu Agency/Getty Images

Επίθεση ευρείας κλίμακας για την ανακατάληψη της Μοσούλης ετοιμάζονται να εξαπολύσουν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Για αυτό το λόγο τις τελευταίες ημέρες αναπτύχθηκαν πάνω από 400 Αμερικανοί στρατιωτικοί στο Ιρακ, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Τζον Ντόριαν, ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτικών που βρίσκονται στο Ιράκ έφθασε έτσι τους 4.460.

Την ίδια ώρα ιρακινά στρατεύματα συνεχίζουν να προετοιμάζονται για την επιχείρηση κατάληψης της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, που αποτελεί το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στην ιρακινή επικράτεια.

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Στίβεν Τάουνσεντ, νέου στρατιωτικού διοικητή του διεθνούς συνασπισμού, η επιχείρηση ενδέχεται να αρχίσει μέσα στον επόμενο μήνα. Ο συνταγματάρχης Ντόριαν εμφανίστηκε πάντως πιο επιφυλακτικός, υπενθυμίζοντας ότι επαφίεται στους Ιρακινούς να ορίσουν το χρονοδιάγραμμα.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός στρατηγός Τζο Βότελ, επικεφαλής της διοίκησης του αμερικανικού στρατού που είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή (USCENTCOM), εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ μπορεί να έχει ανακαταληφθεί πριν από το τέλος της χρονιάς.

Πριν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών, τον Ιούνιο του 2014, η Μοσούλη είχε περίπου δύο εκατομμύρια κατοίκους. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν πως πιθανότατα ζουν ακόμη σήμερα έως και ένα εκατομμύριο άμαχοι στην πόλη.

Ο συνταγματάρχης Ντόριαν ανέφερε ότι, κατά εκτιμήσεις, στη Μοσούλη βρίσκονται από 3.000 ως 4.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ