ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τουσκ: Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Ντ. Τουσκ: Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής
Marcus Ericsson/TT News Agency via REUTERS

Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας και η στήριξη στη Βουλγαρία προκειμένου να ανακοπεί η εισροή μεταναστών από τα σύνορά της με την Τουρκία θα βρεθούν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Μπρατισλάβα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι θα απευθύνει αυτή την εβδομάδα έκκληση να προσφερθεί βοήθεια στη Βουλγαρία (συνοριοφύλακες και εξοπλισμό) για να «προστατεύσει τα σύνορά της» με την Τουρκία, καθώς η Σόφια συνεχίζει να αντιμετωπίζει εισροή μεταναστών.
Μέχρι τώρα, οι προσπάθειες της ΕΕ να υπάρξει ανακατανομή των προσφύγων βάσει ποσοστώσεων πλήττονται από την έλλειψη αλληλεγγύης έναντι των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης, κυρίως την Ελλάδα και την Ιταλία.

Εξάλλου, ο Τουσκ είπε πως θα καλέσει να ελέγχονται οι ταυτότητες όλων των προσώπων που περνούν τα εξωτερικά σύνορα των 27, συμπεριλαμβανομένων των υπηκόων των 27, και να επαληθεύεται ότι δεν βρίσκονται σε φακέλους ή καταλόγους καταζητούμενων των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι τα σύνορα Τουρκίας-Βουλγαρίας αποτελούν μέρος ενός άξονα διέλευσης μεταναστών και αιτούντων άσυλο προς την Ευρώπη, η οποία είναι αντιμέτωπη με μια από τις πιο σοβαρές μεταναστευτικές κρίσεις στην ιστορία της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ