ΚΟΣΜΟΣ

Δαμασκός: Δεν θα σταλεί βοήθεια στο Χαλέπι χωρίς επίβλεψη και συντονισμό

Δαμασκός: Δεν θα σταλεί βοήθεια στο Χαλέπι χωρίς επίβλεψη και συντονισμό
REUTERS/Abdalrhman Ismail

Η κυβέρνηση της Συρίας δήλωσε την Τρίτη ότι δεν θα επιτρέψει διανομή βοήθειας στο Χαλέπι χωρίς να έχει προηγηθεί συντονισμός από την ίδια και τα Ηνωμένα Έθνη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών:

Η Συριακή Αραβική Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι απορρίπτει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι που δεν συντονίζεται διαμέσου της συριακής κυβέρνησης και των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως από τη βοήθεια που θέλει να παράσχει το τουρκικό καθεστώς.

Το Σάββατο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η χώρα του ξεκίνησε "τις ετοιμασίες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι". Στο μεταξύ, ρώσοι στρατιώτες εγκατέστησαν ένα σημείο παρακολούθησης στον δρόμο Καστέλο -έναν ζωτικής σημασίας άξονα για τη διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του Χαλεπίου. Σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων Interfax και Ria Novosti, ρώσοι στρατιώτες έλαβαν θέσεις και εγκατέστησαν ένα "κινητό κέντρο παρακολούθησης".

Τα ρωσικά πρακτορεία ωστόσο, δεν διευκρινίζουν αν ο συριακός στρατός, που ελέγχει αυτό τον δρόμο, έχει αποσυρθεί. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν την Παρασκευή η Ουάσινγκτον και η Μόσχα, προβλέπει την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πολιορκημένες περιοχές, όπως το Χαλέπι, διαμέσου της "αποστρατιωτικοποίησης" του Καστέλο.

Από την πλευά της μια φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα αναφέρει ότι η ανώτατη διοίκηση του συριακού στρατού έδωσε εντολή στα επίλεκτα στρατεύματα που βρίσκονται στον δρόμο να υποχωρήσουν ένα χιλιόμετρο βόρεια του δρόμου ώστε να επιτρέψουν στους ρώσους στρατιώτες να διευκολύνουν τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ