ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση την Τρίτη στη Νέα Υόρκη των χωρών της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας

Συνάντηση την Τρίτη στη Νέα Υόρκη των χωρών της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας
Ένα αγόρι στέκεται κοντά στην είσοδο του δυτικού προαστίου Αλ Ουαέρ (Al-Waer) στην πόλη Χομς (Homs) της κεντρικής Συρίας, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016 REUTERS/Omar Sanadiki

Οι χώρες που αποτελούν την Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας (International Syria Support Group – ISSG) θα συναντηθούν αύριο Τρίτη στο περιθώριο της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Νωρίτερα σήμερα, ο συριακός στρατός κήρυξε τον τερματισμό της εκεχειρίας που διήρκησε για περίπου μία εβδομάδα και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετέδωσε ότι αεροσκάφη εξαπέλυσαν σφοδρούς βομβαρδισμούς στον ανταρτοκρατούμενο τομέα του Χαλεπιού σήμερα το βράδυ.

«Η συνάντηση της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας θα αποτελέσει έναν σημαντικό έλεγχο της κατάστασης για τα μέλη που αποτελούν την Ομάδα αυτή για να εκτιμήσουν την συμφωνία (σ.σ. ΗΠΑ–Ρωσίας)... Πού βρισκόμαστε, ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να ληφθούν και που χρειάζεται να σημειώσουμε βελτίωση», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ (Mark Toner).

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κίρμπι (John Kirby) με ανακοίνωση του υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ εργάζονται για την παράταση της συμφωνίας για παύση των εχθροπραξιών, καλώντας αρχικά όμως την Ρωσία να διευκρινίσει την θέση της σχετικά με την ανακοίνωση του συριακού στρατού ότι τερματίζει την εκεχειρία.

«Η συμφωνία μας είναι με την Ρωσία, που είναι υπεύθυνη για την συμμόρφωση του συριακού καθεστώτος και για αυτό το λόγο αναμένουμε από την Ρωσία να διευκρινίσει την θέση της», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ