ΚΟΣΜΟΣ

Συναντήσεις Κλίντον και Τραμπ με ηγέτες από όλον τον κόσμο στη Νέα Υόρκη

Συναντήσεις Κλίντον και Τραμπ με ηγέτες από όλον τον κόσμο στη Νέα Υόρκη
REUTERS/Brian Snyder

Με τα θέματα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ να κυριαρχούν στην επικαιρότητα μετά τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσι, η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ είχαν χθες, Δευτέρα, συναντήσεις με ξένους ηγέτες στη Νέα Υόρκη.

Τόσο η Κλίντον όσο και ο Τραμπ προσπάθησαν να ενισχύσουν το προφίλ τους στα θέματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής μέσω των συζητήσεων με τους ξένους ηγέτες που βρίσκονται στην αμερικανική μεγαλούπολη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η Κλίντον είχε σύντομες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, τον πρόεδρο της Αιγύπτου 'Αμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, αναφέρει το ΑΠΕ. Ο Τραμπ συναντήθηκε επίσης με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Σίσι με τη Χίλαρι Κλίντον, στο ίδιο ξενοδοχείο που βρίσκεται στην περιοχή του Μανχάταν.

Θέματα σχετικά με την ασφάλεια κυριάρχησαν στις συζητήσεις των δύο υποψηφίων με τους αρχηγούς κρατών και με παγκόσμιους ηγέτες. Η Κλίντον κι ο Άμπε συνομίλησαν για τις ανησυχίες που υπάρχουν μετά την κλιμάκωση της έντασης από τη Βόρεια Κορέα στην Κορεατική Χερσόνησο, αλλά και το ζήτημα που έχει προκύψει για τον έλεγχο της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Τόσο ο Τραμπ όσο και η Κλίντον συζήτησαν με τον πρόεδρο Σίσι για την ανάγκη της στενής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Αιγύπτου προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η απειλή του Ισλαμικού Κράτους. Το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ τόνισε ότι στη συζήτηση δόθηκε έμφαση στη συνεργασία των δύο χωρών για την τελική ήττα ενός κοινού εχθρού δηλαδή της «ακραίας ισλαμικής τρομοκρατίας».

Με την πρώην υπουργό Εξωτερικών, ο Αιγύπτιος πρόεδρος συζήτησε τα σχέδια για τη μετεξέλιξη της Αιγύπτου σε «μια σύγχρονη χώρα, με ενεργό τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και με σεβασμό στη νομιμότητα, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις προσωπικές ελευθερίες».

Στη συνάντησή της με τον πρόεδρο Ποροσένκο, η Κλίντον παρατήρησε ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει "πραγματικά προβλήματα κι απειλές από τη ρωσική επιθετικότητα" και εξέφρασε την ανησυχία της για το πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να παράσχουν "την όσο το δυνατό μεγαλύτερη υποστήριξή τους".

Οι δημοσιογράφοι και οι αναλυτές που καλύπτουν την προεκλογική εκστρατεία σημείωσαν ότι οι μετακινήσεις της αυτοκινητοπομπής που συνοδεύει την Κλίντον έγιναν σε ώρες αιχμής της κυκλοφορίας στους δρόμους της Νέας Υόρκης, καθώς η Χίλαρι πήγαινε από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο για τις συναντήσεις της.

Έτσι, η Κλίντον συνέβαλε στην όξυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος της αμερικανικής μεγαλούπολης, παρατήρησαν οι ίδιοι αναλυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ