ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη Νέα Υόρκη: Νέα στοιχεία για τον συλληφθέντα

Έκρηξη Νέα Υόρκη: Νέα στοιχεία για τον συλληφθέντα

Ο Ahmad Khan Rahami, ο οποίος συνελήφθη για την έκρηξη που σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου στο Μανχάταν, είχε απασχολήσει τις Αρχές και στο παρελθόν.

Ο πατέρας του 28χρονου τον είχε καταγγείλει πριν από δύο χρόνια ως «τρομοκράτη», σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Η εφημερίδα, επικαλούμενη δύο υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας, γράφει ότι το 2014, ο Ραχάμι είχε συλληφθεί μετά από οικογενειακή διένεξη και κατηγορήθηκε ότι μαχαίρωσε τον αδελφό του. Τότε, ο πατέρας του δήλωσε στις Αρχές ότι ο γιος του ήταν τρομοκράτης.

Εξέτισε ποινή φυλάκισης τριών μηνών και στην συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος αφού δεν ασκήθηκε δίωξη εις βάρος του. Στη συνέχεια, ακόμη ένας αξιωματούχος αποκάλυψε πως όταν ο δράστης συνελήφθη τη Δευτέρα, είχε στην κατοχή του ένα σημειωματάριο με «διάφορα γραπτά που δείχνουν συμπάθεια για τους τζιχαντιστές».

Λίγο νωρίτερα, η υπουργός Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς ανακοίνωσε ότι οι εκρήξεις στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ αντιμετωπίζονται από τις αρχές ως "τρομοκρατική ενέργεια" και ότι η έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, ωστόσο, εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτικός όσον αφορά τα πιθανά κίνητρα του Ραχάμι. Το μόνο που δήλωσε είναι ότι ο 28χρονος -που τραυματίστηκε σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς την Δευτέρα- νοσηλεύεται ακόμα "σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση", αφήνοντας να εννοηθεί ότι προς το παρόν είναι δύσκολο να τον ανακρίνουν.

Για το παρελθόν του 28χρονου, που γεννήθηκε στο Αφγανιστάν αλλά ζούσε από πολύ μικρή ηλικία στις ΗΠΑ, έρχονται στο φως ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι όταν ενηλικιώθηκε πήγε στο Αφγανιστάν ενώ έζησε πολλούς μήνες στην Κουέτα του Πακιστάν, μια περιοχή όπου δρουν οι Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ραχάμι παντρεύτηκε στο Πακιστάν, επέστρεψε στην Αμερική με τη σύζυγό του, η οποία, όμως έφυγε από τις ΗΠΑ μόλις λίγες ημέρες πριν από τις επιθέσεις. Οι αμερικανικές Αρχές είναι σε επαφή με το Πακιστάν και τα Αραβικά Εμιράτα στην προσπάθειά τους να την εντοπίσουν.

Οι Αρχές προσπαθούν επίσης να διαπιστώσουν αν όντως έδρασε μόνος ή αν είχε συνεργούς. Ο κυβερνήτης δήλωσε πως το γεγονός ότι οι αστυνομικοί τον βρήκαν την Δευτέρα κουλουριασμένο στην είσοδο ενός μπαρ, είναι μια "ισχυρή ένδειξη ότι δεν είχε πού να πάει".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ