ΚΟΣΜΟΣ

Τόνι Μπλερ: Αν εκλεγεί ο Τραμπ θα επικρατήσει χάος

Τόνι Μπλερ: Αν εκλεγεί ο Τραμπ θα επικρατήσει χάος
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ μιλά στη συζήτηση του Reuters Newsmaker με θέμα «Politics on the Edge» και συντονιστή τον σύμβουλο έκδοσης του Reuters Σερ Χάρολντ Έβανς (Sir Harold Evans), στο Μαχνάταν της Νέας Υόρκης, την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016 REUTERS/Bria Webb

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ (Tony Blair) προέβλεψε σήμερα ότι θα επικρατήσει χάος εάν οι ΗΠΑ εκλέξουν έναν πρόεδρο που τάσσεται υπέρ του απομονωτισμού, ενώ παρομοίασε την απόσυρση της Ουάσιγκτον από τη διεθνή σκηνή ως έναν αγώνα ποδοσφαίρου χωρίς διαιτητή.

Ερωτηθείς σχετικά με ποια συμβουλή θα έδινε στον προεδρικό υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump), προκειμένου να στεφθεί νικητής στην εκλογική αναμέτρηση της 8ης Νοεμβρίου, ο Μπλερ αποκάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τον Τραμπ υπέρμαχο του απομονωτισμού.

Την ίδια ώρα, εξήρε την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον (Hillary Clinton)., υποστηρίζοντας ότι η παγκόσμια κοινότητα χρειάζεται τις ηγετικές ικανότητες των ΗΠΑ και τις δημοκρατικές αξίες.

«Εάν απομακρυνθείς από τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στον κόσμο, όταν αυτές οι αξίες υπονομεύονται, δεν εκπληρώνεις το πεπρωμένο σου ως χώρα», επισήμανε ο Μπλερ απαντώντας σε ερώτημα που του τέθηκε σε εκδήλωση του Reuters Newsmaker στη Νέα Υόρκη.

Και πρόσθεσε:

Σας έχει δοθεί αυτό το πεπρωμένο ως χώρα. Κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει αυτό σήμερα.

Όπως ένας διαιτητής ποδοσφαίρου οι ΗΠΑ συνεχώς βρίσκονται στο στόχαστρο επικρίσεων από οπαδούς που διατείνονται ότι η Αμερική επιδεικνύει μεροληψία σε βάρος τους.

Αλλά μπορείτε να φανταστείτε τον ποδοσφαιρικό αγώνα όπου ο διαιτητής αποφασίζει να αποσυρθεί στα αποδυτήρια; Τα πρώτα λεπτά, όλοι θα λένε «είναι φοβερά»... Έπειτα από κάποιο διάστημα, έρχεται το χάος.

Επιπλέον, ο επί δέκα χρόνια πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε ότι –όπως πολλοί άλλοι ηγέτες– όταν ανέλαβε καθήκοντα ήταν προσηλωμένος στην εσωτερική ατζέντα, σύντομα όμως στράφηκε στην διευθέτηση επειγουσών εξωτερικών υποθέσεων.

«Αντί να πω ο,τιδήποτε για τον κ. Τραμπ, θα πω αυτό για την Χίλαρι Κλίντον. Είναι ένα πρόσωπο που κατά την άποψή μου θα εμπιστευόμουν προσωπικά απόλυτα», τόνισε.

«Θεωρώ ότι είναι κάποια που διαθέτει τεράστια σοφία, κοινή λογική και ακεραιότητα», είπε ο άνθρωπος που υπήρξε συνυπεύθυνος μαζί με τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Γουόκερ Μπους (George W. Bush) για την εισβολή και την καταστροφή του Ιράκ.

Μόλις στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, επιτροπή του βρετανικού ανακτοβουλίου –γνωστή και ως Επιτροπή Τσίλκοτ– δημοσίευσε το πολυαναμενό πόρισμά της σύμφωνα με το οποίο δεν υπήρχε καμία νομική βάση για την εισβολή του 2003, η οποία βασίστηκε σε πλαστά στοιχεία, υπονομεύοντας το κύρος των Ηνωμένων Εθνών.

Δεκατρία χρόνια μετά, ολοένα και περισσότεροι πιστεύουν ότι το σημερινό χάος στη Μέση Ανατολή οφείλεται εν πολλοίς και στον Τόνι Μπλερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ