Διαφορετικά πράγματα ζητούν Ουάσιγκτον και Μόσχα για την αποκατάσταση της εκεχειρίας
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αντιδρά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αμερικανού ομόλογού του Τζον Κέρι για τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Lucas Jackson

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία να φροντίσει ώστε τα πολεμικά αεροσκάφη της Συρίας να καθηλωθούν στο έδαφος για να μην βομβαρδίζουν πλέον θέσεις της ένοπλης αντιπολίτευσης και άμαχους πολίτες.

Παρουσία του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ (Sergey Lavrov), ο Τζον Κέρι (John Kerry) είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Ουάσινγκτον ζητά μετ' επιτάσεως την εφαρμογή της αμερικανορωσικής συμφωνίας της Γενεύης της 9ης Σεπτεμβρίου.

Αυτό σημαίνει την αποκατάσταση της εκεχειρίας που κατέρρευσε την Δευτέρα και την εκ νέου «απαγόρευση πτήσης» των αεροσκαφών της συριακής πολεμικής αεροπορίας.

Ο Κέρι κάλεσε όλες τις χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν οποιαδήποτε πλευρά επιχειρεί να σαμποτάρει την εκεχειρία και είπε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχει τρόπος να τερματιστεί η «σφαγή» στη Συρία.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η επίθεση που σημειώθηκε την Δευτέρα εναντίον της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην επαρχία του Χαλεπίου «εντείνει τις αμφιβολίες» για το κατά πόσο η Ρωσία και η συριακή κυβέρνηση θα ανταποκριθούν σε όσα προβλέπονται στη συμφωνία της Γενεύης.

Kerry hands 2016 09 09T232334Z 1342888076 S1AEUAJVPUAB RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA KERRY

Ο Τζον Κέρι μιλά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία, κατά τη διάρκεια της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Lucas Jackson

Παράλληλοι κόσμοι

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Λαβρόφ, ο Κέρι είπε ότι ακούγοντάς τον νόμιζε πως βρίσκεται σε κάποιο «παράλληλο σύμπαν».

Ο Ρώσος υπουργός είχε ζητήσει μεταξύ άλλων από το Συμβούλιο Ασφαλείας να υπάρξει μια «διεξοδική και ανεξάρτητη έρευνα» για την επίθεση στο κομβόι που μετέφερε την ανθρωπιστική βοήθεια.

Υποστήριξε, επίσης, ότι η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου θα έχει αποτέλεσμα μόνο στην περίπτωση που όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές κάνουν ταυτόχρονα βήματα.

«Διαφορετικά δεν θα γίνει τίποτα. Δεν θα υπάρξει μονομερής κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Διαβάστε επίσης