ΚΟΣΜΟΣ

Κονγκό: Στους 100 οι νεκροί από τις βίαιες ταραχές, λέει η αντιπολίτευση

Κονγκό: Στους 100 οι νεκροί από τις βίαιες ταραχές, λέει η αντιπολίτευση
Κονγκολέζοι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης φωνάζουν συνθήματα κατά του προέδρου Ζοζέφ Καμπιλά, καταστρέφοντας γιγαντοαφίσα του, κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα Κινσάσα, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016. Οι διαδηλωτές ζητούν από τον Καμπιλά να παραιτηθεί REUTERS/Kenny Katombe

Σε «τουλάχιστον 100 ανέρχονται οι νεκροί» από τις βίαιες ταραχές που ξέσπασαν τη Δευτέρα και συνεχίστηκαν την Τρίτη στην πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό Κινσάσα (Kinshasa), σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το αντιπολιτευτικό κόμμα UDPS (Union pour la Démocratie et le Progrès Social).

Τα βίαια επεισόδα ξέσπασαν έπειτα από πορεία διαμαρτυρίας στην οποία κάλεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον λαό της πρωτεύουσας κατά του προέδρου Ζοζέφ Καμπιλά (Joseph Kabila).

«Ο αριθμός των νεκρών στις δύο μέρες ανέρχεται σε πάνω από εκατό», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπρούνο Τσιμπαλά (Bruno Chibala), εκπρόσωπος του κόμματος Ένωση για Δημοκρατία και Κοινωνική Πρόοδο.

Νωρίτερα σήμερα, ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας έκανε λόγο για 32 νεκρούς στις δύο μέρες των ταραχών, ανάμεσα τους 28 πολίτες και τέσσερις αστυνομικούς.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Δευτέρα έπειτα από απόφαση της εκλογικής επιτροπής να επιδιώξει την αναβολή των επόμενων προεδρικών εκλογών, οι οποίες αναμένονται να διεξαχθούν τον Νοέμβριο.

Ο Καμπιλά –σύμφωνα με το Σύνταγμα– δεν μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου τον προεδρικό θώκο.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως η καθυστέρηση διεξαγωγής των εκλογών είναι ένας ελιγμός του Κονγκολέζου προέδρου για να παραμείνει στην εξουσία.

Διαβάστε επίσης:

Σε 18 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Ζαν Πιερ Μπεμπά από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ